Ζεστό-Κρύο. Μόνο αυτό μπορεί να σκεφτεί κανείς τους νέους περιορισμούς στα σύνορα μετά από τις απεραντολογίες, τις κοινές σελφ προσφύγων με την Αγκέλα Μέρκελ, τη φιλανθρωπική λύσσα των γερμανικών ΜΚΟ να μοιράζουν στα προσφυγόπουλα τα καλούδια της χώρας τους, τις αντηχήσεις για την μεταναστευτική “ευλογία” από το στόμα των αφεντικών και τις υποσχέσεις του αντικαγκελάριος Γκάμπριελ για τις 500.000 χιλιάδες κάθε χρόνο. Γερμανικό ντους. Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα: Από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία τόνισε ότι η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων προβλέπεται από την ίδια την Συνθήκη Σένγκεν και υποστήριξε ότι δεν συνιστά κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες, αλλά προσπάθεια αποκατάστασης συντεταγμένης διαδικασίας εισόδου στην χώρα, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε κατάλογο με επαγγελματικές ειδικότητες που χρειάζεται η Γερμανία. Πρόκειται κυρίως για ειδικευμένους σε τεχνικούς κλάδους, όπως στην μεταλλουργία, την οικοδομή, τις κατασκευές από μπετόν και ατσάλι, τον προγραμματισμό Η/Υ, τη δημιουργία λογισμικού, για ορθοπεδικούς και φυσιοθεραπευτές και για τεχνικούς στα βοηθήματα ακοής.
Όπως βλέπουμε, είτε με περιορισμού είτε όχι η Γερμανία στοχεύει σε δυο ταμπλό ειδικών οικονομικών ζωνών. Από τη μια σε βαριές εργασίες κι από την άλλη σε ειδικότητες που προφανώς λείπουν από την αγορά εργασίας. Είναι επίσης από την άλλη ηλίου φαεινότερο ότι στοχεύει στο να παρασύρει τις χώρες της ΕΕ σε έναν εκβιασμό της μεγαλύτερης απορρόφησης προσφύγων στις επικράτειές τους, γνωρίζοντας ότι δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται ήδη μέσα στα σύνορα της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Στην ίδια λογική ο αντικαγκελάριος κάνοντας τον καλό μπάτσο, μαζί με τον υπουργό εσωτερικών:“Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να είναι στην Ευρώπη, για να το πούμε έτσι, αυτός που πληρώνει (…). Όλοι συμμετέχουν όταν λαμβάνουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες. Αν αυτό συνεχίσει έτσι, θα είναι το τέλος των ισχυουσών όρων χρηματοδότησης”, είπε ο Γκάμπριελ.
Χθες, ο αντικαγκελάριος δήλωσε πως η Γερμανία, που επανέφερε την Κυριακή τους ελέγχους στα σύνορα, αναμένεται τώρα να υποδεχθεί ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες το 2015, πολύ περισσότερους από τους 800.000 που προέβλεπαν μέχρι τώρα οι επίσημοι υπολογισμοί.
Λίγο νωρίτερα, ο συνάδελφός του των Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να μειωθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων που λαμβάνουν από την ΕΕ οι χώρες μέλη που αντιτίθενται στην κατανομή των προσφύγων στην Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
“Θεωρώ ότι πρέπει να εξετάσουμε τρόπους για την άσκηση πίεσης”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Οι χώρες που αρνούνται την κατανομή με ποσοστώσεις ¨είναι συχνά οι “χώρες που λαμβάνουν πολλούς διαρθρωτικούς πόρους” από την Ευρώπη, είπε ο ντε Μεζιέρ.
Από την άλλη στοχεύει τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία ως χώρες που είναι υπεύθυνες (η μια διότι δεν συγκρατεί το κύμα των προσφύγων και η άλλη διότι το σπρώχνει). Όλα αυτά δείχνουν ένα μακρύ χειμώνα με δεκάδες χιλιάδες μετανάστες μεταξύ παραλιών της Μικράς Ασίας και Ουγγαρίας να πεθαίνουν από τις καιρικές συνθήκες και να πνίγονται στη θάλασσα. Όσο είναι καιρός να καταγγείλουμε διεθνώς αυτούς τους παράγοντες που διαμέλισαν τη Συρία κι αυτούς που προωθούν του σύριους πρόσφυγες δημιουργώντας πρωτογενής πλεονάσματα από το δουλεμπόριο. Μαζί με ένα ποτήρι νερό, λίγο ψωμί, μια ασπιρίνη, μια κουβέρτα κι ένα κουτί ξυλομπογιές…
Πρόσφατα σχόλια