Ο Μπόικο Μπορίσοφ επανεξελέγη πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, έχοντας εξασφαλίσει το 32,5% των ψήφων. Οι εκλογές αυτές ήταν ένα σημαντικό τεστ για τη διπλανή χώρα, καθότι συμβαίνουν δυο κρίσεις που την καθιστούν πρωταγωνιστή. Η μια αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-Βουλγαρίας οι οποίες έχουν επιδεινωθεί και ειδικότερα από την περίοδο του προσφυγικού ζητήματος ενώ το τουρκικό μειονοτικό κόμμα (φίλα προσκείμενο στον σουλτάνο Ερντογάν) που εξασφάλισε το ευσεβές ποσοστό 8,9% βρίσκεται μια ανάσα από το ακροδεξιό κόμμα “Ενωμένοι Πατριώτες” (9,2%) που έγιναν γνωστοί από το κλείσιμο των συνόρων προς τους τούρκους ψηφοφόρους από την Τουρκία. Από την άλλη η Βουλγαρία είναι δίπλα στην πΓΔΜ και με έναν τρόπο συμμετέχει στην κρίση της. Ο πανμακεδονισμός που ούτως ή άλλως επινοήθηκε και οργανώθηκε στην ιστορική Βουλγαρία επαναφέρεται μετά την περιβόητη πρόταση Ροχραμπάχερ για την ενσωμάτωση του σλαβικού τμήματος της πΓΔΜ στη Βουλγαρία και του αλβανικού στο Κοσσυφοπέδιο. Το τραγελαφικό είναι ότι ο υπάρχων σλαβομακεδονικός πληθυσμός της Αλβανίας διεκδικείται ως βουλγαρική μειονότητα από τη Βουλγαρία και μάλιστα με έγγραφο της ΕΕ. Ο Μπορίσοφ καλείται να διαχειριστεί αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα καθώς και την εναντίωση του λαού προς τον αμερικανικό παράγοντα. Η παλιά σχέση με την Σοβιετική Ένωση καθώς και η αλλαγή πλεύσης προς τη Ρωσία έχουν απασχολήσει και τον ίδιο τον Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος επιδιώκει να βρει ισορροπίες: “Ο επικεφαλής του κόμματος ‘ГЕРБ’ και πρώην πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι πριν από εννέα μήνες είχε τονίσει ότι δεν επιθυμεί την στρατικοποίηση της Μαύρης Θάλασσας”.
Όλα αυτά σε ένα γκρίζο τοπίο μιας χώρας φορολογικού παραδείσου που είναι η δεύτερη πιο φτωχή χώρα στην Ευρώπη: “Τα στατιστικά στοιχεία της αρμόδιας βουλγαρικής υπηρεσίας δείχνουν ότι η πείνα είναι μια καθημερινή πραγματικότητα σε αυτήν την ευρωπαϊκή χώρα, αφού ένα στα τέσσερα παιδιά δεν έχει τροφή, και εννοούμε για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, γράφει η βουλγαρική «actualno.com» επικαλούμενη δηλώσεις της Τσάνκα Μιλάνοβα, εκτελεστικός διευθυντής της Βουλγαρικής Τράπεζας Τροφίμων. «Διαπιστώνουμε ότι πάνω από το 37% των παιδιών στη Βουλγαρία δεν καταναλώνει την απαιτούμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος. Οι πενιχρές συντάξεις έχουν, επίσης, δημιουργήσει μια πενιχρή κατάσταση αφού ένας στους δύο συνταξιούχους έχει ανάγκη τροφής». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και σε αυτήν τη βαλκανική χώρα πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας. «Μιλάμε για μηνιαίαι εισόδημα της τάξης των 300 λέβα (150 Ευρώ) που τους παραχωρείτε ως σύνταξη για να επιβιώσουν», πρόσθεσε η Τσάνκα Μιλάνοβα. Σύμφωνα με την ίδια, οι άνθρωποι αυτοί με τα χρήματα αυτά πρέπει να ζήσουν και πέρα από την τροφή να φροντίσουν και τις υπόλοιπες ανάγκες τους”.
Αποτέλεσμα; μετανάστευση: “Ο αριθμός των μεταναστών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, κατά τους τρεις μήνες μετά το δημοψήφισμα του Brexit, σύμφωνα με την βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Για την περίοδο αυτή, από τις δύο χώρες των Βαλκανίων έχουν φθάσει 74 χιλιάδες άτομα, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 19 χιλιάδες σύμφωνα με τις μετρήσεις της Υπηρεσίας. Οι μετανάστες αναφέρονται για την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016, έκρηξη, όμως, σημειώθηκε κατά τους τρείς μήνες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Ο συνολικός μεταναστευτικός όγκος κατά την περίοδο αυτή έφθασε τις 273 χιλιάδες μεταναστών. Από τον οποίο, οι 164 χιλιάδες μετανάστες είναι από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αύξηση της μετανάστευσης από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αντισταθμίστηκε από μια μικρή μείωση, 10 χιλιάδων ατόμων, από τις χώρες Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία, σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes”.
Σημεία των καιρών (A): Λαμπαδηφορία νεοναζί στη Σόφια εις μνήμην Χρίστο Λούκοφ, στρατηγού και συνεργάτη των ναζί
Κράτα το
Πρόσφατα σχόλια