Οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για τη Μαύρη Θάλασσα

αναδημοσίευση από την Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση

Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης του ΝΑΤΟ

Τα γεγονότα στην εξωτερική πολιτική «τρέχουν». Ο ιμπεριαλισμός για μια ακόμη φορά ακονίζει τα νύχια του. Κατά την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, αποφασίστηκε ένα «Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης του ΝΑΤΟ». Το Σχέδιο αυτό, το οποίο υποτίθεται ότι θα πρέπει να προστατεύσει από μια ρωσική αιφνιδιαστική επίθεση, στην πραγματικότητα χρησιμεύει για την προετοιμασία μιας, πιθανώς ακόμη και με πυρηνικά όπλα, παρουσιαζόμενης αιφνιδιαστικής επίθεσης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε σε μετάφραση το «Σχέδιο» αυτό, ώστε να έχει επίγνωση όχι μόνο ο χώρος της κομμουνιστικής αριστεράς, αλλά και ευρύτερα το εργατικό λαϊκό κίνημα. Στο ζήτημα θα επανέλθουμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εμείς απαιτούμε την άμεση έξοδο από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, το κλείσιμο των βάσεων και την άμεση επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός συνόρων.
Ντοκουμέντο
Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης του ΝΑΤΟ
Ενημερωτικό φυλλάδιο του ΝΑΤΟ, Δεκέμβριος 2014
Στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το Σεπτέμβριο του 2014, οι ηγέτες των συμμαχικών κρατών αποφάσισαν ένα Σχέδιο για τη βελτίωση της ικανότητας δράσης, το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η Συμμαχία μπορεί να απαντήσει γρήγορα και αποφασιστικά στους νέους κινδύνους για την ασφάλεια. Το Σχέδιο περιλαμβάνει μια ολόκληρη δέσμη μέτρων, τα οποία αποσκοπούν στο ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση στην αλλαγμένη κατάσταση ασφαλείας στην και γύρω από την Ευρώπη. Το Σχέδιο λαμβάνει επίσης υπόψη τις απειλές που εκπορεύονται από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.
«Το Σχέδιο για τη βελτίωση της ικανότητας δράσης είναι η πιο σημαντική ενίσχυση της συλλογικής ικανότητας άμυνας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των σχεδιαζόμενων μέτρων έχει για μένα την ύψιστη προτεραιότητα»
– Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στις 20 Νοεμβρίου 2014
Το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης του ΝΑΤΟ βασίζεται πάνω σε δυό πυλώνες:
Μέτρα ασφαλείας – με αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας για την ασφάλεια και τον εκφοβισμό.
Μέτρα προσαρμογής – με αλλαγή των μακροπρόθεσμων στρατιωτικών ικανοτήτων και την      κατεύθυνση κρούσης της Συμμαχίας.
Μέτρα ασφαλείας
Στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής στην Ουαλία διαπιστώθηκε ότι στα μέτρα ασφαλείας «θα πρέπει να ανήκουν [επίσης] η συνεχιζόμενη παρουσία των αεροπορικών, χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων που στηρίζεται εκ περιτροπής, και η διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων στο ανατολικό τμήμα της επικράτειας της Συμμαχίας». Θα συμμετέχουν και οι 28 σύμμαχοι. Ανάλογα με την κατάσταση ασφαλείας τα μέτρα αυτά μπορούν να ενισχυθούν ή να μειωθούν.
Στα πλαίσια αυτών των μέτρων ασφαλείας το ΝΑΤΟ:
  • Έχει αυξήσει τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών, τις εναέριες περιπολίες παρακολούθησης πάνω από τα κράτη της Βαλτικής, από 4 σε 6. Επί του παρόντος θέτουν στη διάθεση αεροσκάφη για το σκοπό αυτό, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία.
  • Ξεκίνησαν πτήσεις παρακολούθησης AWACS πάνω από τις χώρες του ΝΑΤΟ της ανατολικής Ευρώπης.
  • Υπάρχουν περισσότερες περιπολίες πολεμικών πλοίων στη Βαλτική Θάλασσα, στον Εύξεινο Πόντο και στη Μεσόγειο Θάλασσα.
  • Μετέφερε εκ περιτροπής στις ανατολικές περιοχές του ΝΑΤΟ, χερσαίες δυνάμεις για σκοπούς εκπαίδευσης και άσκησης.
  • Μόνο το 2014 διεξήγαγε περισσότερα από 200 στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία διοργανώθηκαν από το ΝΑΤΟ ή από ξεχωριστά κράτη-μέλη. Στα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια ανήκουν ο Black Eagle [Μαύρος Αετός] από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου με 2.000 βρετανούς και πολωνούς στρατιώτες στην Πολωνία, τοSteadfast Javelin I [Ακλόνητο Ακόντιο] από τις 16 έως τις 23 Μαΐου με 6.000 στρατιώτες από εννέα χώρες του ΝΑΤΟ στην Εσθονία, το Steadfast Javelin II από τις 2 έως τις 8 Σεπτεμβρίου με 2.000 στρατιώτες από 10 χώρες του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, τη Γερμανία και την Πολωνία και το Iron Sword [Σιδερένιο Σπαθί] από τις 2 έως τις 14 Νοεμβρίου με 2.280 στρατιώτες από 9 χώρες του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.
  • Αρκετοί σύμμαχοι έστειλαν επίσης χερσαία στρατεύματα και αεροσκάφη για εκπαίδευση και ασκήσεις σε διμερή βάση στις χώρες του ΝΑΤΟ της ανατολικής Ευρώπης. Οι ΗΠΑ για παράδειγμα έστειλαν μονάδες της 1ης Μεραρχίας Ιππικού της 1ης Ταξιαρχίας Μάχιμων Μονάδων του στρατού των ΗΠΑ με άρματα μάχης, αεροσκάφη και άλλο βαρύ οπλισμό στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.
Μέτρα προσαρμογής
Τα μέτρα προσαρμογής θα αυξήσουν την στρατιωτική ισχύ του ΝΑΤΟ και το βαθμό ετοιμότητάς του. Αυτά περιλαμβάνουν:
  • Την βελτίωση της Απαντητικής Δύναμης του ΝΑΤΟ (NRF), ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη και πιο μαχητική: Οι χερσαίες δυνάμεις της αναδιαρθρώνονται και οι ξεχωριστές μονάδες της ενισχύονται με αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις. Αυτές θα πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα βραχυπρόθεσμα και να μπορούν να αντιδράσουν γρήγορα στις απειλές. Συνολικά, οι χερσαίες δυνάμεις NRF θα μπορούσαν να φτάσουν την δύναμη μεραρχίας.
  • Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της NRF ιδρύεται ως «Spearhead Force» [Μονάδα Αιχμή του Δόρατος] μια Very High Readiness Task Force [Μονάδα Πολλή Υψηλής Ετοιμότητας], η οποία αποτελείται από μια χερσαία μονάδα πολλών χιλιάδων στρατιωτών, ενισχύεται από εναέριες, ναυτικές και ειδικές δυνάμεις και είναι σε πλήρη ετοιμότητα μέσα σε μερικές μέρες. Το ΝΑΤΟ θέλει να σχηματίσει αυτή τη νέα μονάδα στις αρχές του 2016.
  • Την ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ με περισσότερα πλοία και άλλους τύπους πλοίων.
  • Τη δημιουργία πολυεθνικής διοίκησης του ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεων επικοινωνιών στις ανατολικές χώρες του ΝΑΤΟ (Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία), οι οποίες θα διατηρούνται μόνιμα σε κατάσταση λειτουργίας με προσωπικό εκ περιτροπής και θα ασχολούνται με το σχεδιασμό και την οργάνωση της συλλογικής άμυνας.
  • Την αύξηση της αμυντικής ικανότητας και των ικανοτήτων του Αρχηγείου τουMultinational Corps Northeast [Πολυεθνικού Σώματος Βοράς-Ανατολή] στο Szczecin[Στέτσιν/Στετίνο] στην Πολωνία και την ενίσχυση του ρόλου του σαν κέντρο για την περιφερειακή συνεργασία.
  • Την κατασκευή προωθημένων αποθηκών για τον εξοπλισμό και τις στρατιωτικές ανάγκες.
  • Την βελτίωση της αμυντικής ικανότητας των ανατολικών εταίρων του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη των εθνικών υποδομών, των αεροδρομίων και των λιμανιών.
  • Την επικαιροποίηση των σχεδίων άμυνας για την ανατολική Ευρώπη.
  • Περισσότερες κοινές ασκήσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης κρίσεων και της συλλογικής άμυνας.
Πηγή: ΝΑΤΟ
(http://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2014_12/20141202_141202-facstsheet-rap-en.pdf).  Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Γαβάνας
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/01/21/%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%86%cf%8c%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b5%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%ac%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.