αυτά που δεν λένε για την Ουκρανία

αναδημοσίευση από την Αντιφασιστική καμπάνια για την Ουκρανία

Νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων και σωρεία εγκλημάτων του ουκρανικού στρατού. Ο στρατός των Λαϊκών Δημοκρατιών απελευθερώνει το αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ (βίντεο και φωτογραφίες)

Εδώ και μία εβδομάδα περίπου, ο ουκρανικός στρατός έχει αρχίσει να κλιμακώνει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς, σπάζοντας την τελευταία εκεχειρία του Δεκέμβρη. Συνοικίες του Ντονιέτσκ και άλλων πόλεων του Ντονμπάς βομβαρδίζονται προκαλώντας νέα αθώα θύματα και καταστροφές (δείτε εδώ πλάνα από βομβαρδισμένο μαγαζί και διαμέρισμα στην πόλη Gorlovka: http://youtu.be/1Q4AjLPnwks .

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του χτυπήματος λεωφορείου με επιβάτες που εκτελούσε δρομολόγιο από το Ντονιέτσκ σε άλλη πόλη του Ντονμπάς που άφησε 12 νεκρούς και 15 τραυματίες. Τα ουκρανικά ΜΜΕ κι η κυβέρνηση προσπάθησαν μανιωδώς να αποδώσουν την τραγωδία στην πλευρά της Νοβοροσίας όμως τα στοιχεία είναι εναντίον τους.

1078730

Το λεωφορείο εκτελούσε εσωτερικό δρομολόγιο στη ΛΔ Ντονιέτσκ και άρα δεν υπήρχε κανένα κίνητρο να χτυπηθεί απ’ την πλευρά αυτή. Δεύτερον, όπως τεκμηρίωσαν οι αρχές της ΛΔ, το πυροβολικό της βρίσκεται πάνω από 50 χλμ μακριά απ’ το σημείο του συμβάντος κι άρα το λεωφορείο ήταν εκτός πεδίου βολής. Επίσης, οι ζημιές που προκλήθηκαν στο λεωφορείο δεν παραπέμπουν σε πυραύλους GRAD όπως προπαγάνδιζαν τα ουκρανικά ΜΜΕ αλλά είτε σε τοποθετημένη νάρκη, είτε σε χτύπημα από όπλα μικρότερου βεληνεκούς. Το γεγονός ότι το συμβάν σημειώθηκε πολύ κοντά σε σημείο ελέγχου του ουκρανικού στρατού κάνει τα πράγματα ακόμα πιο καθαρά. Τέλος, λίγη ώρα μετά το συμβάν, μέλη του φασιστικού Δεξιού Τομέα αναλάμβαναν την ευθύνη στα social media.
Πρόκειται για άλλη μια οργανωμένη προβοκάτσια, όπως αυτή με το Boeing! Δεν είναι τυχαίο ότι η ουκρανική κυβέρνηση προσπάθησε να συνδέσει το συμβάν με το λεωφορείο, με την υπόθεση Charlie Hebdo στη Γαλλία και να παρουσιάσει τις κυβερνήσεις των Λαϊκών Δημοκρατιών ως τρομοκράτες.
Άλλο ένα στοιχείο που προστίθεται στα παραπάνω είναι ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε νέο κύμα επιστράτευσης ενώ παρατηρείται αναδιοργάνωση του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά της χώρας! 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο -που πήρε μέρος στις διαδηλώσεις στο Παρίσι- σε σατιρικό σκίτσο που τον δείχνει να κρατάει βόμβα που γράφει je suis charlie, ενώ στα γαλλικά αναγράφονται και μερικά από τα εγκλήματα για τα οποία είναι υπεύθυνος.

Παρ’ όλα αυτά οι παρτιζάνικες δράσεις σαμποτάζ στην Ουκρανία συνεχίζονται αφού τρένο που μετέφερε πετρέλαιο στο μέτωπο, χτυπήθηκε από χειροβομβίδα στην περιοχή του Χάρκοβο με αποτέλεσμα να παραδοθεί στις φλόγες.

Αποφασιστικές μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας Ντονιέτσκ φαίνεται ότι αποφάσισε να τελειώνει μια και καλή με την υπόθεση του αεροδρομίου. Υπενθυμίζουμε ότι το αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ κανονικά, βάσει των Συμφωνιών του Μινσκ, ανήκει εξ ολοκλήρου στη Λαϊκή Δημοκρατία. Παρ’ όλα αυτά ο ουκρανικός στρατός έλεγχε ως τώρα ένα μικρό κομμάτι του, τον νέο τερματικό σταθμό, που βρισκόταν δυτικά επικοινωνώντας με χωριά που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο. Τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις της ΛΔ Ντονιέτσκ κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν και το μεγαλύτερο μέρος του νέου τερματικού σταθμού ενώ έχουν δώσει 24 ώρες διορία στις τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MnHXboD_3A0[/youtube]
(ρώσικο βίντεο με τις μάχες που γίνονται όροφο-όροφο στο νέο σταθμό)

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της ΛΔ Ντονιέτσκ παρέδωσαν στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ αμερικάνικο οπλισμό που παράτησαν οι Ουκρανοί στρατιώτες φεύγοντας απ’ το αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ. Μέρος αυτού του οπλισμού αποτελείται από απαγορευμένα όπλα απ’ τις διεθνείς συμβάσεις, όπως σφαίρες που εκρήγνυνται…

Εδώ μπορείτε να δείτε βίντεο με τον πρωθυπουργό της ΛΔ Ντονιέτσκ που έχει ένα ενδιαφέρον τετ-α-τετ με αξιωματικό του ουκρανικού στρατού κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων. Το βίντεο αν και μικρό είναι αποκαλυπτικό του παραλογισμού της ουκρανικής πλευράς καθώς ο αξιωματικός του ουκρανικού στρατού δηλώνει πως κατάγεται απ’ αυτά τα μέρη και εμφανίζεται να διαμαρτύρεται για το χαμένο του σπίτι …που έχει καταστραφεί απ’ τους βομβαρδισμούς που επιχειρεί ο ίδιος ο στρατός τον οποίο υπηρετεί

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FMKMqjidPcE[/youtube]
[για να ενεργοποιήσετε τους ελληνικούς υπότιτλους πατήστε το ανάλογο εικονίδιο κάτω δεξιά στην οθόνη του youtube]

Δείτε άλλο ένα βίντεο, με αγγλικούς υπότιτλους, με τον πρωθυπουργό της ΛΔ Ντονιέτσκ να καλεί τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο να πάει στο αεροδρόμιο για να παραλάβει τη σημαία που κρατούσαν οι Ουκρανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν εκεί:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UbFcTn4eu30[/youtube]
Σε βίντεο απ’ τις μάχες στο αεροδρόμιο εμφανίζονται και μαχητές των Λαϊκών Δημοκρατιών με την ελληνική σημαία ζωγραφισμένη στο κράνος τους. Σε τυχαίες δηλώσεις μιλούν άπταιστα ρωσικά οπότε είναι πιθανό να πρόκειται για μέλη της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή που πλειοψηφικά τάσσεται με το πλευρό των πολιτοφυλακών και της Νοβοροσίας.

Κατάρρευση των συνομιλιών; 

Λογική συνέπεια της κλιμάκωσης που περιγράφεται παραπάνω ήταν η αποτυχία των νέων συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στο Μινσκ. Η συνάντηση κατέληξε σε αδιέξοδο και όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε μια επανέναρξη του πολέμου αφού η ουκρανική κυβέρνηση έχει στόχο να κινητοποιήσει γύρω στους 100.000 εφέδρους. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι άσχημη καθώς και οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ έχουν φτάσει στο ναδίρ. Χαρακτηριστικά η ρωσική πλευρά δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι σκοπεύει να σταματήσει κάθε παροχή φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας και ότι πλέον η παροχή αερίου προς την Ευρώπη θα γίνεται μέσω Τουρκίας ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να πληρώσουν για την κατασκευή των ανάλογων υποδομών από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα: http://vineyardsaker.blogspot.ch/2015/01/breaking-news-russia-will-completely.html

Βέβαια, η κατάσταση παραμένει αρκετά πολύπλοκη για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αφού την ίδια στιγμή, ο υπ.εξ. της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωνε ότι Κίεβο και Ντονμπάς πρέπει να συσφίγξουν τους οικονομικούς του δεσμούς ενώ απ’ το Ντονμπάς στέλνονταν 300 τόνοι άνθρακα στο Κίεβο, δωρεάν, ως ένδειξη καλής θέλησης για τη θέρμανση των πολιτών στην Ουκρανία.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/01/18/%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ac-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.