η ταπεινή Υεμένη απειλεί την αμερικανική επικυριαρχία την οποία ονόμασαν διεθνή ειρήνη

«Η Υεμένη καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές». Η φράση ανήκει στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και αποτυπώνει την κρισιμότητα των εξελίξεων στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής καθώς άλλο ένα κράτος του αραβικού κόσμου μετατρέπεται σε «απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Με αυτά τα λόγια στο δημοσίευμα αντιλαμβανόμαστε ότι η αγωνία του γραμματέα του ΟΗΕ αφορά στους κινδύνους που έχει η αμερικανική αλλά και δευτερευόντως η ευρωπαϊκή επικυριαρχία στην περιοχή. Όταν μάλιστα απειλούνται τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας, τότε τά πράγματα είναι ακόμα πιο άσχημα. Όταν μάλιστα οι σιίτες αντάρτες επικαλούνται το σιίτικο Ιράν τότε η επισφαλής νέα συμμαχία ΗΠΑ-Ιράν δέχεται πλήγματα. Αυτά κι αν σημαίνουν απειλή για τη διεθνή ειρήνη των Ομπάμα-Μέρκελ και του πιστού τους σκυλιού Μπαν Κι Μουν. Στην ταπεινή Υεμένη, η σκέψη μας.

«Η Υεμένη καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές». Η φράση ανήκει στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και αποτυπώνει την κρισιμότητα των εξελίξεων στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής καθώς άλλο ένα κράτος του αραβικού κόσμου μετατρέπεται σε «απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά των σιιτών αντι-αμερικανών ανταρτών Χούτι που ανέτρεψαν το καθεστώς του υποστηριζόμενου από τη Σαουδική Αραβία σουνίτη προέδρου Μανσούρ Χαντί, διέλυσαν το κοινοβούλιο και πλέον ελέγχουν την εξουσία στην πρωτεύουσα Σαναά
Η Υεμένη βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ανεξέλεγκτου εμφυλίου με δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις για τη διεθνή σταθερότητα. Σιίτες αντάρτες έχουν πάρει τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά, και σουνίτες τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα έχουν καταλάβει στρατιωτικές βάσεις στα νότια της χώρας.
Θορυβημένοι από το χάος, οι Δυτικοί (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) εκκενώνουν τις πρεσβείες τους, βάζουν λουκέτο και αποσύρονται… μέχρι νεωτέρας, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι με την αποχώρηση των Δυτικών ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω ενδυνάμωση της Αλ Κάιντα στην Υεμένη (της ίδιας οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στη σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» στο Παρίσι).
Σιίτες αντι-αμερικανικοί αντάρτες προερχόμενοι από τον Βορρά και φιλικά προσκείμενοι στο Ιράν (οι επονομαζόμενοι Χούτι) ανέτρεψαν το καθεστώς του υποστηριζόμενου από τη Σαουδική Αραβία σουνίτη προέδρου Μανσούρ Χαντί, διέλυσαν το κοινοβούλιο και πλέον ελέγχουν την εξουσία στην πρωτεύουσα Σαναά. Παράλληλα, ωστόσο, στα νότια της χώρας, τζιχαντιστές της οργάνωσης Ανσαρ αλ Σαρία, που αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), κατέλαβαν βάση του στρατού όπου στεγάζεται ταξιαρχία 2.000 ατόμων, αιχμαλώτισαν άγνωστο αριθμό στρατιωτών και σταδιακά επεκτείνονται, ενώ ήδη ελέγχουν εδάφη στα νοτιοανατολικά.
Επιχειρήσεις από ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν εδώ και καιρό αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, όπου έχει την έδρα της και η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (AQAP), μία εκ των περισσότερο δραστήριων θυγατρικών της Αλ Κάιντα στον κόσμο. Αμερικανοί αξιωματούχοι μάλιστα προειδοποιούν ότι το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στην Υεμένη υποβαθμίζει την ικανότητα των ΗΠΑ να διεξάγουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη χώρα, με ό,τι συνεπάγεται φυσικά αυτό για την… ελευθερία κινήσεων των τζιχαντιστών εντός των συνόρων.
Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, προκαλεί πλέον μεγάλη ανησυχία στη Δύση. Οι αντάρτες Χούτι που έχουν καταλάβει την εξουσία στην πρωτεύουσα μπορεί να είναι σιίτες και εχθροί της Αλ Κάιντα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, είναι ανοιχτά αντιαμερικανοί, υποστηρίζονται από το Ιράν, και προελαύνουν με σύνθημά τους το: «θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ». Με την άνοδο των Χούτι στην εξουσία (και με την προϋπόθεση φυσικά ότι η εν λόγω άνοδος θα έχει διάρκεια και υπόσταση), η Υεμένη δείχνει να φεύγει από τη σφαίρα επιρροής της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας (με την οποία μάλιστα συνορεύει) και να μπαίνει σταδιακά στη σφαίρα του σιιτικού Ιράν το οποίο διατηρεί ήδη ισχυρά ερείσματα σε Συρία, Λίβανο και Ιράκ. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ότι οι εξελίξεις στην Υεμένη συνιστούν «απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». «Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική για εμάς στην Ευρώπη», συμφωνεί, διά του εκπροσώπου του, το γερμανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/15/%ce%b7-%cf%84%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%cf%85%ce%b5%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%b5%ce%af-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.