Τίρανα ώρα μηδέν

Φατμίρ Κότσι: «Υστερα από 500 χρόνια τουρκικής κατοχής, ζήσαμε 45 χρόνια απόλυτης απομόνωσης με το κομμουνιστικό καθεστώς», είπε χθες στη συνέντευξη Τύπου. «Οταν άνοιξε τα σύνορά της η χώρα, όλοι ήθελαν να φύγουν προς τη Δύση επειδή είχαν μόνο τις λαμπερές εικόνες της τηλεόρασης. Μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια έφυγαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αλβανοί, από τους οποίους οι μισοί ζουν στην Ελλάδα (δεν είναι τυχαίο ότι και οι ήρωες της ταινίας ακούνε την «Ιτιά» και πίνουν Αμίτα). Εγώ δεν θέλω να φύγω. Αγαπώ τη χώρα μου που είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Μέσα από το απόλυτο χάος απελευθερώθηκε μεγάλη ενέργεια για τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης».

[dailymotion]http://www.dailymotion.com/video/x8hpzz_tirana-annee-zero-ba-vost-fr_shortfilms[/dailymotion]

Τιμημένη ταινία του Φατμίρ Κότσι, με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2001, προβλήθηκε την εβδομάδα (24-30/5/2007 ) στο αφιέρωμα «Ημέρες Αλβανόφωνου Κινηματογράφου» στο «Τριανόν Filmcenter». Μια προσπάθεια σοβαρή που όμως δυστυχώς δεν συνεχίστηκε.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/21/%cf%84%ce%af%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%b1-%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%b7%ce%b4%ce%ad%ce%bd/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.