Όταν εμποδίζουν την αλήθεια για την Ουκρανία

αναδημοσίευση από την Αντιφασιστική καμπάνια για την Ουκρανία

Δημοσιεύσαμε χθές μια ανάρτηση σχετικά με τη σύλληψη οχτώ Ισπανών αντιφασιστών που έγινε με διαταγή της κυβέρνησης Ραχόι. Σήμερα δημοσιεύουμε ένα αντίστοιχο περιστατικό που αφορά το Βρετανό δημοσιογράφο Graham Phillips, ο οποίος υφίσταται επίσης πιέσεις από την κυβέρνηση της χώρας του για να σταματήσει τη δημοσιογραφική του δράση στο Ντονμπάς.

Η δουλειά τού Graham Phillips στην Ουκρανία αποτελεί εξαίρετο δείγμα μαχητικής και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις πρακτικές των περισσότερων δυτικών μέσων, που – κατά τα συνηθισμένα – έχουν αναλάβει το κομμάτι της επικοινωνιακής διαχείρισης του πολέμου λειτουργώντας ως φερέφωνα του δυτικού ιμπεριαλισμού και παρουσιάζοντας μια τελείως διαστρεβλωμένη εικόνα της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της προπαγάνδας αυτής αποτελεί ένα περιστατικό που έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ: δημοσιογράφος του BBC κατηγορεί τους αντάρτες ότι παραβιάζουν την εκεχειρία βάλλοντας εναντίον του ουκρανικού στρατού· λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, μια βολή του ουκρανικού στρατού χτυπάει το κτήριο πίσω του.

Ο Graham ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην Ουκρανία το 2012. Βρέθηκε στο Κίεβο κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Μαϊντάν που οδήγησαν στο πραξικόπημα πέρσι το Φλεβάρη. Στη συνέχεια ταξίδεψε στα νοτιοανατολικά καταγράφοντας τα γεγονότα στο Κραματόρσκ, το Σλαβιάνσκ, το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ. Το Μάη συνελήφθη από τον ουκρανικό στρατό στη Μαριούπολη και απελάθηκε από τη χώρα εξαιτίας της δημοσιογραφικής του δράσης. Οι ηλεκτρονικοί του λογαριασμοί παραβιάστηκαν τότε από τους στρατιώτες που τον συνέλαβαν, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός του στο facebook να γεμίσει με φασιστικές αναρτήσεις. Δύο μήνες αργότερα επέστρεψε στις Λαϊκές Δημοκρατίες για να συνεχίσει το έργο του, κάνοντας πλέον ανταποκρίσεις για το Russia Today από την πρώτη γραμμή του μετώπου. Το Νοέμβρη τραυματίστηκε από θραύσμα οβίδας του ουκρανικού στρατού. Η δουλειά του είναι πολύτιμη, αφού παρέχει πρωτογενές υλικό από τις εξελίξεις στο μέτωπο και στις Λαϊκές Δημοκρατίες – υλικό που έχουμε χρησιμοποιήσει σε πολλές μας αναρτήσεις. Πολύτιμες είναι και οι πολυάριθμες συνεντεύξεις που έχει πάρει από απλούς πολίτες και πολιτοφύλακες που βοηθούν να σπάσουν τα δυτικά στερεότυπα περί «τρομοκρατών» και «ρώσων πρακτόρων». Όπως είναι φυσικό, το υλικό αυτό προκαλεί οργή στην ουκρανική πλευρά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο Graham Phillips να δέχεται συνεχώς απειλές.

Το κανάλι του στο youtube: https://www.youtube.com/user/gwplondon

Το μπλογκ του: http://thetruthspeaker.co/

Τραυματισμένος από θραύσματα οβίδας του ουκρανικού στρατού.

Σχετικά με την πίεση που δέχεται από τη βρετανική κυβέρνηση: στις 18 Φλεβάρη έλαβε ένα email από το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών. Το email αυτό, μαζί με την απάντηση τού Graham, δημοσιεύτηκε στο μπλογκ του. Παραθέτουμε τη μετάφραση:

«Αγαπητέ Graham,

Έχουμε ειδοποιηθεί για μια σειρά αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την παρουσία σας στην Ουκρανία με τη δημοσιογραφική ιδιότητα. Συγκεκριμένα, αυτά που έχουν προκαλέσει ανησυχία περιλαμβάνουν φωτογραφίες σας με στρατιωτικές στολές, διακριτικά αυτονομιστών ή πυροβόλα όπλα. Ανησυχούμε ότι μπορεί να θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο μέσα από τέτοιες δραστηριότητες που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θολώνουν τη γραμμή μεταξύ δημοσιογραφίας και ενεργού συμμετοχής σε μια σύγκρουση.

Μπορώ μόνο να επαναλάβω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας συμβουλεύει να μην ταξιδεύει κανείς στην Κριμαία και τις περιφέρειες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Συμβουλεύουμε να αποφεύγονται, εκτός και αν είναι απαραίτητα, τα ταξίδια στην περιφέρεια του Χάρκοβο. Οι ταξιδιωτικές μας συμβουλές είναι διαθέσιμες εδώ: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/ukraine. Όπως έχουμε ήδη συζητήσει μαζί σας, συμβουλεύουμε τους Βρετανούς υπηκόους να φύγουν από αυτές τις περιοχές.

Η ασφάλειά σας, και η ασφάλεια των άλλων Βρετανών υπηκόων, αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Αν και δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε προξενικές υπηρεσίες στις περιοχές αυτές, παρακαλούμε να μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο Λονδίνο είτε στη βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο αν χρειαστείτε προξενική συνδρομή.»

Όπως ακριβώς και με τους Ισπανούς αντιφασίστες, το μήνυμα είναι σαφές: όποιος επιλέγει να βλέπει στην ουκρανική σύγκρουση κάτι διαφορετικό από την εικόνα που θέλουν οι δυτικοί ιμπεριαλιστές και τα φερέφωνά τους, που παρουσιάζουν τα στίφη των φασιστών ως «φιλελεύθερους ευρωπαϊστές αγωνιστές της ελευθερίας» και το λαό του Ντονμπάς ως «αιμοσταγείς πράκτορες του Πούτιν», δε θα έχει καλά ξεμπερδέματα.

Πάντα στην πρώτη γραμμή του μετώπου από την πλευρά των αντιφασιστών. Εδώ στο μαρτυρικό Σλαβιάνσκ που ισοπεδώθηκε το καλοκαίρι του '14 απ' τον ουκρανικό στρατό.

Παραθέτουμε και την απάντηση τού Graham, μιας και είναι ενδεικτική της λογικής του (και της λεπτής βρετανικού τύπου ειρωνείας του):

«Σας ευχαριστώ για το e-mail σας. Πρώτον, σε ό,τι αφορά τα γεγονότα, δεν είμαι στην Ουκρανία, είμαι στη Νοβορωσία, που ψήφισε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία στα δημοψηφίσματα στις 11 του περασμένου Μαΐου, αφού η βίαιη επανάσταση του Euromaidan εγκατέστησε μια μη εκλεγμένη, ακροδεξιά κυβέρνηση.

Ωστόσο, εκτιμώ ειλικρινά το ενδιαφέρον σας για την ευημερία μου και είμαι ευγνώμων που μου γράψατε.

Όσον αφορά τα σημεία που θίγετε, δέχομαι ότι οι πρακτικές εργασίας μου μπορεί να φαίνονται αντισυμβατικές. Εξηγούνται ωστόσο εύκολα – φοράω καμουφλάζ όταν μαγνητοσκοπώ σε θέσεις πρώτης γραμμής, ώστε να μην προσελκύω επιπλέον προσοχή σε αυτούς με τους οποίους είμαι ή στον εαυτό μου. Ο ουκρανικός στρατός είναι εξίσου διατεθειμένος να πυροβολεί δημοσιογράφους όπως πυροβολεί μαχητές. Φοράω «διακριτικά αυτονομιστών», γιατί πιστεύω ότι η Νοβορωσία είναι μια όμορφη χώρα. Έχω λάβει μέρος σε οπλοασκήσεις για να βελτιώσω την εμπειρία και κατανόησή μου ως πολεμικός ανταποκριτής.

Η γραμμή, η οριοθέτηση του ρόλου μου εδώ ως ανταποκριτής είναι επομένως απολύτως σαφής, απλά υπάρχουν εκείνοι που επιλέγουν να τη θολώσουν για τους δικούς τους σκοπούς. Καμία από τις πρακτικές εργασίας μου παραβιάζει τη νομοθεσία, όλες χρησιμοποιούνται για να πετύχω το σκοπό μου να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερος ανταποκριτής.

Θα επιστρέψω σύντομα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να κάνω ένα διάλειμμα μετά από πάνω από 6 μήνες συνεχούς εργασίας εδώ. Εκτιμώ την υποστήριξη της χώρας μου σε διπλωματικό επίπεδο και ελπίζω ότι η δουλειά μου εδώ έχει διαφωτίσει τους Βρετανούς σχετικά με την πραγματική κατάσταση εδώ, παρά τις διαστρεβλώσεις που δυστυχώς διαπράττει μεγάλο μέρος των βρετανικών μέσων ενημέρωσης και παρά τη λανθασμένη θέση της βρετανικής κυβέρνησης.

Τις καλύτερες ευχές για τώρα, Σάρα, και θα είμαστε σε επαφή. Είμαι υπερήφανος που είμαι Βρετανός, περήφανος για τη χώρα μου. Ωστόσο, ντρέπομαι για τη θέση της χώρας μας σχετικά με τα γεγονότα στο Ντονμπάς και κάνω ό,τι μπορώ για να εκπροσωπήσω σωστά την τιμή και την ιστορία του μεγάλου έθνους μας.»

Ο Graham Phillips. Το σύνθημα δίπλα του γράφει: "Ο Λένιν ζει"

Εδώ μπορείτε να δείτε βίντεο-δείγμα της δουλειάς του Graham Philips με ελληνικούς υπότιτλους από το κανάλι της Καμπάνιας.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-eT-cmqV-Rc[/youtube]

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/02/%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%85/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.