ΝΑΤΟ εναντίον της δημιουργίας ευρωστρατού

Επόμενο ήταν να αντιδράσει αμέσως το ΝΑΤΟ απέναντι στην προοπτική δημιουργία στρατού από την ΕΕ, δηλαδή τη Γερμανία. και δεν είναι μόνο το κεντρικής σημασίας ζήτημα της Ουκρανίας αλλά είναι τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και στη κεντρικής Ασίας, στα οποία οι ΗΠΑ έχουν ένα τεράστιο ρόλο. Ανακινώντας τη σημασία της διάσπασης της ενότητας, στο ΝΑΤΟ, οι αμερικάνοι επιδιώκουν να γειώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα την πρόταση της Γερμανίας. Η άλλη όψη όμως των πραγμάτων δείχνει και τη Ρωσία ενάντια ένα στρατό ευρωπαϊκό που θα την επιτηρεί, εκτιμώντας ίσως ότι με τις ΗΠΑ αντιμέτωπη, καταφέρνει καλύτερα να έχει πιο μεγαλύτερο και σταθερότερο ρόλο στην Ευρώπη.

Ο γ.γ. της συμμαχίας Γιενς Στόλντενμπεργκ, αναφερόμενος στην προοπτική δημιουργία Ευρωστρατού, δήλωσε πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν αναποτελεσματική. «Είναι σημαντικό να μην κάνουμε διπλές κινήσεις και ζητώ από την Ευρώπη να πράξει κάθε τι δυνατό για την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ», είπε.

Η ιδέα δημιουργία Ευρωστρατού είναι παλιά, αντίθετα με τα όσα υποστηρίζει η Ρωσία, η οποία θεωρεί και την κίνηση αυτή εχθρική. Ωστόσο το σχέδιο επανήλθε στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

«Ο Ευρωστρατός θα μας βοηθήσει να συντονίσουμε καλύτερα την εξωτερική μας πολιτική και τη πολίτική άμυνας της ΕΕ και θα υποχρεώσει τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν, συλλογικά, ευθύνες στο διεθνές προσκήνιο», είχε, ορθώς, δηλώσει ο Γιουνκέρ.

Ωστόσο φαίνεται πως η ιδέα, πέραν του Κρεμλίνου, βρίσκει αντιπάλους και στο ΝΑΤΟ. Ο ανώτατος διοικητής της συμμαχίας, στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Γιουνκέρ, αλλά ζήτησε να γίνουν «έξυπνες αμυντικές επενδύσεις και να αποφευχθούν οι άσκοπες κινήσεις».

Η Ρωσία πάντως δεν ακολούθησε την πεπατημένη διπλωματική γλώσσα, με Ρώσους βουλευτές να κατηγορούν την ΕΕ για παράνοια. «Ευρωπαϊκή εκδοχή της παράνοιας», χαρακτήρισε το σχέδιο ο Ρώσος βουλευτής Λεονίτ Σλούτσκι.

Στην ίδια την Ευρώπη, η Γερμανία τάχθηκε υπέρ της ιδέας Γιουνκέρ, αν και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ είπε πως ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα. Βασικό πρόβλημα για τη δημιουργία Ευρωστρατού είναι η χρηματοδότησή του.

Το ΝΑΤΟ, και πριν την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, αλλά πολύ περισσότερο μετά, ζητά από τις χώρες μέλη του να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σε ποσοστό τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους. Μόνο όμως οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν υλοποιήσει αυτό τον στόχο. Το 2015 όμως και η Βρετανία, κατά πάσα πιθανότητα, θα μειώσει τις αμυντικές τις δαπάνες στο 1,88% του ΑΕΠ της.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/14/%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bf%ce%bd-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%83%cf%84/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.