τα “δώρα” του ΔΝΤ στην Ουκρανία και το χρέος στη Ρωσία

αναδημοσίευση

Διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της άρχισε σήμερα (Παρασκευή) η Ουκρανία με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η επιδίωξη είναι κούρεμα για τους ομολογιούχους επενδυτές έως 50% για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Ωστόσο για να επιτευχθεί τέτοια συμφωνία πιθανότητα θα χρειαστεί η συναίνεση της Μόσχας που κατέχει μεγάλο μέρος του ουκρανικού χρέους. Το Κίεβο επιμένει ότι η Μόσχα δεν θα έχει ιδιαίτερη μεταχείριση στις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που δυο χώρες οι οποίες βρίσκονται μεταξύ τους σε σύγκρουση, κατέληξαν σε συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους.

Το ΔΝΤ έχει δεχθεί να βοηθήσει την Ουκρανία παραχωρώντας δάνειο 17,5 δισ. δολαρίων, η πρώτη δόση του οποίου, ύψους 5 δισ. ήδη εκταμιεύτηκε. Αυτά τα χρήματα είναι μέρος διεθνούς βοήθειας 40 δισ. δολαρίων, η αποτελεσματικότητα του οποίου όμως εξαρτάται από την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας-πιστωτών για την βιωσιμότητα του χρέους. Η σημερινή «συνάντηση» είναι το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας, που γίνεται με τηλεδιάσκεψη αφού ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας- οι διαχειριστές κεφαλαίων Franklin Templeton- βρίσκεται στις ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αποδεχθούν «κούρεμα» 40%-50%, αλλά και μείωση των επιτοκίων στο 4%.

Βαριά σκιά στην όλη διαδικασία ρίχνει όπως είναι φυσικό η Μόσχα, που μπορεί να μπλοκάρει την όποια συμφωνία, δεδομένου ότι από τα 8 δισ. των δόσεων που πρέπει να πληρώσει η Ουκρανία το 2015, τα 3 δισ. τα οφείλει στη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αντον Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του έχει ήδη συμπεριλάβει αυτά τα ουκρανικά χρέη στον προϋπολογισμό, με άλλα λόγια, δύσκολα θα μπορέσουν τώρα να αφαιρεθούν.

Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανή ομόλογος του, Νατάλια Γιαρέσκο, είπε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για τους Ρώσους πιστωτές, καλώντας τη Μόσχα να συμμετάσχει στη διαδικασία.
Τα «δώρα» του ΔΝΤ

Με τα πρώτα χρήματα της διεθνούς βοήθειας στην τσέπη η Ουκρανική κυβέρνηση μπορεί να επιβιώσει για ένα διάστημα, αλλά τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Για να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα τις πρώτες μεταρρυθμίσεις, και κυρίως να αντιμετωπίσει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, δηλαδή τους ολιγάρχες, τους συνταξιούχους και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Ακόμα και εάν πείσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν, όλη η δουλειά για την ανάκαμψη της οικονομίας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει από άλλη μια πτώση του νομίσματος ή μια νέα ανάφλεξη στα ανατολικά της χώρας. «Χωρίς μεταρρυθμίσεις σήμερα δεν θα έχουμε αύριο. και η κυβέρνηση μας παλεύει για το αύριο» διακήρυξε σε δραματικούς τόνους ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για τα δύσκολα που έρχονται.

Η αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα είναι πιθανότατα η πιο επείγουσα δουλειά, αλλά και η πιο δύσκολη σε μια χώρα που έχει κτιστεί πάνω στην φθηνή ενέργεια από την εποχή που ανήκε ακόμα στην Σοβιετική Ενωση. Οι βιομηχανίες ενέργειας ανήκουν σε μερικούς από πιο ισχυρούς πολιτικά ολιγάρχες, με μεγάλη επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας και στα μέσα ενημέρωσης.

Η κρατική Naftogaz εισπράττει πολύ λιγότερα από τους πελάτες της από ότι πληρώνει για να εισάγει φυσικό αέριο ως επί το πλείστον από τη Ρωσία. Πέρσι παρουσίασε έλλειμμα περίπου 4 δισ. δολαρίων, δηλαδή το αντίστοιχο με το 6% του ΑΕΠ. Για να περικοπεί το έλλειμμα αυτό η κυβέρνηση- όπως απαιτούν και οι δανειστές- υποχρεώνεται να τριπλασιάσει την τιμή για τον καταναλωτή. Και έτσι όμως το πρόβλημα δεν θα λυθεί, αφού η διοχέτευση του φυσικού αερίου στις 25 περιφερειακές εταιρείες που με τη σειρά τους προμηθεύουν τους καταναλωτές είναι εξαιρετικά περίπλοκο και δημιουργεί… ευκαιρίες να τσεπώνουν αδήλωτα κέρδη οι μεσάζοντες.

Και μετά υπάρχουν και οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες. Παράδειγμα είναι ο δισεκατομμυριούχος Ντμιτρο Φιρτάς που εκτός από το γεγονός ότι έχει στην ιδιοκτησία του μεγάλα πακέτα μετοχών σε αυτές τις περιφερειακές εταιρείες διανομής φυσικού αερίου, ελέγχει και μεγάλο κομμάτι από την χημική βιομηχανία της Ουκρανίας, που είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής του φυσικού αερίου.

Παρότι ο Φιρτάς έγινε μεγάλος και τρανός επί προεδρίας του έκπτωτου σήμερα Βίκτορ Γιανουκόβιτς και σήμερα, καταδιωκόμενος από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές, ζει ελεύθερος με εγγύηση στην Αυστρία, εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας του, διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας και συνεργάζεται με τον επιχειρηματία Serhiy Lyovochkin, που τυχαίνει να είναι και βουλευτής επικεφαλής την ομάδας με την ονομασία Μπλοκ της Αντιπολίτευσης, της τρίτης μεγαλύτερης στο Κοινοβούλιο με 40 έδρες.

Προς το παρόν και η σύγκρουση με τα διαπλεκόμενα και με τους πολίτες δεν έχει αρχίσει. Η κοινή γνώμη δείχνει ανοχή, αλλά τα μέτρα δεν έχουν αρχίσει ακόμα να εφαρμόζονται. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στο ΔΝΤ να μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων η αμοιβή των οποίων επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 3% μέσα στο χρόνο. Και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το 20% του εργατικού δυναμικού στις δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης έχει δεχθεί να μειώσει τα επιδόματα για τους συτναξιούχους και να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/14/%cf%84%ce%b1-%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%bd%cf%84-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%81/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.