επέμβαση στη Λιβύη;

Ακόμα η επέμβαση στη Λιβύη δεν έχει αποφασιστεί αφού ακόμα η πίτα απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχει μοιραστεί. Η πίτα είναι το ζήτημα της ανοικοδόμησης και τα πετρέλαια. Οι δυο χώρες που φαίνεται να έχουν κοινή πολιτκή (Ιταλία και Γαλλία) φλέγονται κυρίως για τα στίφη του προσφυγικού πληθυσμού που μέλλονται να έρθουν. Το πρόσχημα για τη νομή της πίτας παραμένει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και φυσικά η ύπαρξη των μονίμα διαφωνούντων της Κίνας και της Ρωσίας. Ίσως το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει ο ισολογισμός του αίματος στο ουκρανικό και στο συριακό μέτωπο και να αποφασίσουν.

Επί τάπητος τίθεται τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων η πρόταση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι να εξεταστεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη προς υποστήριξη μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας εφόσον αυτή σχηματιστεί.

Η εισήγηση αντιμετωπίζεται με έντονες επιφυλάξεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λόγων των κινδύνων που ενέχει η ανάπτυξη στρατευμάτων.

Η Λιβύη έχει ολισθήσει στο χάος, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και ένοπλες παρατάξεις να μάχονται για την εξουσία και τη νομή του πετρελαϊκού πλούτου της.

Η Μογκερίνι εισηγήθηκε η ΕΕ να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να επιτηρούν την εκεχειρία, να φυλάσσουν αεροδρόμια και άλλες κρίσιμης σημασίας υποδομές σε περίπτωση που οι συνομιλίες, τις οποίες συντονίζει ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Μπερναρντίνο Λεόν, καρποφορήσουν.

Επίσης πρότεινε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των κρατών-μελών της ΕΕ να περιπολούν στα ανοικτά της Λιβύης για την επιβολή του εμπάργκο όπλων.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι οι προτάσεις αυτές της Μογκερίνι σημαίνουν ότι αναγκαστικά ορισμένοι στρατιώτες κρατών-μελών της ΕΕ θα αναπτυχθούν στη Λιβύη, όπου έχει αποκτήσει παρουσία η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε πως θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταλούν τόσο στρατιωτικές, όσο και πολιτικές ομάδες -στρατιωτικοί για να προστατεύουν την κυβέρνηση, αστυνομικοί για να βοηθήσουν σε πεδία όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κ.ά.

Αλλά διπλωμάτες από πολλά κράτη-μέλη εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με τη βιαστική λήψη μιας απόφασης.

«Θα θέλαμε να δούμε μια συμφωνία πρώτα […] και θα θέλαμε να δούμε λεπτομέρειες και ένα αίτημα από τα Ηνωμένα Έθνη πριν δεσμευθούμε πολιτικά στον σχεδιασμό επιχειρήσεων που μπορεί να ενέχουν κινδύνους και θα μας ωθούσαν σε μια εξαιρετικά ασταθή χώρα» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ πιθανόν θα υποστηρίξουν την έκδοση μιας ανακοίνωσης τη Δευτέρα που θα καλεί τη Μογκερίνι να υποβάλει προτάσεις το συντομότερο δυνατόν για μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή αποστολή στη Λιβύη, αλλά η ανακοίνωση αυτή δεν θα εμπεριέχει τίποτε συγκεκριμένο, εκτίμησε ένας δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η Ιταλία -η χώρα της Μογκερίνι- και η Γαλλία θέλουν η ΕΕ να αναλάβει δράση για να τερματιστεί το χάος στη Λιβύη. Η Ιταλία έχει βρεθεί ενώπιον ενός μαζικού κύματος μετανάστευσης που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει. Μεγάλο μέρος των μεταναστών επιχειρεί τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου ξεκινώντας από τις ακτές της Λιβύης, με σκάφη συχνά κάθε άλλο παρά αξιόπλοα.

Η ΕΕ έχει στρατιωτικές και πολιτικές ομάδες σε διάφορες χώρες, για να συμβάλει στην διαδικασία της ανάκαμψής τους έπειτα από ένοπλες συρράξεις. Ευρωπαίοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας των συνόρων είχαν σταλεί στη Λιβύη το 2013, αλλά αναγκάστηκαν να μεταβούν στην Τυνησία έναν χρόνο αργότερα.

Μια ενδεχόμενη νέα αποστολή της ΕΕ θα προϋπέθετε τόσο την διατύπωση σχετικού αιτήματος από τη Λιβύη, όσο και εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η υποστήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα, δύο κράτη που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, επισήμαναν ακόμη διπλωμάτες.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/16/%ce%b5%cf%80%ce%ad%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%b9%ce%b2%cf%8d%ce%b7/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.