Ρωγμές στη Ρουμανία;

Τα οκονομικά σκάνδαλα είναι κοινός τόπος για τα Βαλκάνια. Το χρήμα που πέφτει για την ανάπτυξη πηγαίνει ως συνήθως στις τσέπες των ιθυνόντων που δεν αντέχουν να το βλέπουν να περνάει από τα χέρια τους. Το αξιοπερίεργο όμως δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι ο υπουργός οικονομικών της Ρουμανίας ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω οικονομικών ατασθαλιών ήταν αυτός που έθετε τη μείωση φορολογικών συντελεστών μέχρι το 2020 με αποτέλσμα να δεχτεί τις πιέσεις του ΔΝΤ. Το πατριωτικό αυτό λαμόγιο τιμωρείται από το ΔΝΤ για οικονομικό σκάνδαλο ή για τις ενστάσεις του ΔΝΤ, όσον αφορά τις χρήσιμες μεταρρυθμίσεις που όφειλε να κάνει; Πάντως όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός, το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει μέχρι το 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας Ντάριους Βάλκοφ παραιτήθηκε σήμερα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα σε έναν ρουμάνικο τηλεοπτικό σταθμό, καθώς εισαγγελείς άρχισαν έρευνα σε βάρος του υπουργού για κατάχρηση εξουσίας.

<p> 	Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα (φωτογραφία) έκανε σήμερα δεκτή την παραίτηση του υπουργού του. </p>

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα (φωτογραφία) έκανε σήμερα δεκτή την παραίτηση του υπουργού του.

Εισαγγελείς αρμόδιοι για υποθέσεις διαφθοράς είχαν ανακοινώσει αργά προχθές Παρασκευή ότι διεξάγουν έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες ότι ο Βάλκοφ παραχώρησε σε μια εταιρεία μια σύμβαση για την κατασκευή δημοσίων έργων με αντάλλαγμα 2 εκατ. ευρώ ενόσω ήταν δήμαρχος της πόλης Σλάτινα, την περίοδο από το 2010 ως το 2013.

«Συνομίλησα με τον Ντάριους Βάλκοφ σήμερα (…). Μου υπέβαλε την παραίτησή του. Την έκανα δεκτή», είπε ο Πόντα στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Antena 3. Πρόσθεσε ότι θα ορίσει τον αντικαταστάτη του «σε μερικές ημέρες”.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κάλεσε νωρίτερα σήμερα τον πρωθυπουργό Πόντα να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον υπουργό, εκτιμώντας ότι η παραμονή του στον θώκο του θα “έπληττε την αξιοπιστία” της κυβέρνησης.

Υπουργός Οικονομικών από τον Δεκέμβριο, ο Βάλκοφ είχε δημοσιοποιήσει πρόσφατα ένα νέο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί στο κοινοβούλιο πριν από τα τέλη του μηνός. Η Ρουμανία θέλει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές σε διάφορους τομείς ως το 2020, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκφράσει ανησυχίες για τα δημόσια ελλείμματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μέτρα αυτού του είδους.

Χθες Σάββατο ο Βίκτορ Πόντα είχε διαβεβαιώσει ότι αυτό το νομοσχέδιο «θα προχωρήσει με κάθε κόστος, όποια κι αν είναι η πολιτική κατάσταση», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή του στον Βάλκοφ.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/16/%cf%81%cf%89%ce%b3%ce%bc%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.