“Ανησυχίες” της ΕΕ για τον ρωσοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου

αναδημοσίευση

Η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ενέργειας Naftogaz ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέβαλε 15 εκατ. δολάρια για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου. Σε μια χωριστή ανακοίνωση, η ρωσική εταιρεία Gazprom ανέφερε ότι βάσει των τρεχουσών παραγγελιών της Naftogaz, η προπληρωμή αυτή καλύπτει τις προμήθειες για μια περίοδο επτά ημερών. Την περασμένη εβδομάδα, η Γκαζπρόμ είχε διαμηνύσει πως το Κίεβο επρόκειτο να εξαντλήσει τις προπληρωμένες ποσότητες αερίου ως την 15η Μαρτίου.
Στο μεταξύ από την Άγκυρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι η όποια απόφαση να κατασκευαστεί ένας αγωγός διαμετακομιδής φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Τουρκίας οφείλεται να ληφθεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα πρέπει να παραβιάζει προϋπάρχουσες νομικά δεσμευτικές συμφωνίες.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού South Stream, η αξία του οποίου υπολογιζόταν σε $40 δισεκ., μετά τις ενστάσεις τις οποίες πρόβαλε η ΕΕ όσον αφορά τη δυνητική απόκτηση υπερβολικού ρωσικού ελέγχου επί των ευρωπαϊκών προμηθειών. Ο Σάουθ Στριμ, ο οποίος εάν κατασκευαζόταν θα περνούσε κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και θα κατέληγε στη Βουλγαρία, σχεδιαζόταν να έχει δυνατότητα μεταφοράς 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου στην Ευρώπη το χρόνο.

Αντ΄ αυτού η Γκαζπρόμ ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο ότι η πρόθεσή της είναι πλέον να κατασκευάσει έναν υποθαλάσσιο αγωγό της ίδιας διαμετακομιστικής δυνατότητας με προορισμό έναν τερματικό σταθμό στην Τουρκία—κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα—ο οποίος δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί, ως τα τέλη του 2016.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Σέφτσοβιτς επισήμανε ότι δεν έχουν ληφθεί από την Κομισιόν λεπτομέρειες για την τουρκική πρόταση και πρόσθεσε ότι το όποιο σχέδιο πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμο και να εκπληρώνει τις συμβατικές υποχρεώσεις της Γκαζπρόμ προς πελάτες της στην Ευρώπη.

“Όταν μιλάμε για μεγάλες προμήθειες για ευρωπαίους πελάτες, δεν μπορείς να λάβεις μια τέτοια απόφαση χωρίς να συνομιλήσεις μαζί τους, χωρίς να συζητήσεις με την ΕΕ και χωρίς να συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, είπε ο Σέφτσοβιτς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα χθες βράδυ.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για την ενδεχόμενη εγκατάλειψη των υπαρχόντων δικτύων μεταφοράς αερίου, μέσω του εδάφους της Ουκρανίας, όταν κατασκευαστεί ο λεγόμενος αγωγός Turkish Stream.

“Αν τα πάντα αλλάξουν έτσι, δεν νομίζω ότι πρόκειται για μια κανονική διαδικασία και ότι αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει κανείς να μεταχειρίζεται έναν μεγάλο πελάτη όπως είναι η ΕΕ”, προσέθεσε ο Σέφτσοβιτς.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης στο πεδίο των εμπορικών συναλλαγών για ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς δαπανά περίπου $400 δισεκ. (€423,7 δισεκ.) για εισαγωγές πετρελαίου και αερίου σε ετήσια βάση.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/17/%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.