ο αγώνας για το νερό στην Ιρλανδία και οι πολιτικές του προεκτάσεις

Δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί διαδήλωσαν στο Δουβλίνο, διαμαρτυρόμενοι για τις χρεώσεις στο νερό. Τα μέτρα λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Κένι έχουν φουντώσει την οργή και το νερό έκανε… τη σταγόνα να ξεχειλίσει το ποτήρι. Η χθεσινή (Σάββατο) μαζική διαδήλωση ήταν η τέταρτη μέσα σε πέντε μήνες. 

 «Υπουργείο δίψας» γράφει το πανό 

Η διαδήλωση ήταν η πιο πρόσφατη εκδήλωση λαϊκής οργής και αντίθεσης κατά των μέτρων λιτότητας που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση συμμαχίας του Εντα Κένι, ελπίζοντας ότι η ανάπτυξη του 4,8% πέρσι και οι πολύ καλές προβλέψεις για φέτος, κάποια στιγμή θα καταπνίξουν τις επικριτικές φωνές. Ενα χρόνο πριν επιδιώξει την επανεκλογή της, η κυβέρνηση -στο πλαίσιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων- άλλαξε τη μέθοδο χρέωσης του νερού, στέλνοντας τους λογαριασμούς απευθείας στα νοικοκυριά. Το τελευταίο αυτό μέτρο στο επταετές πακέτο λιτότητας ύψους 30 δισ. ευρώ ήταν αυτό που φούντωσε την λαϊική δυσαρέσκεια και τον θυμό για τα άνισα αποτελέσματα της ανάπτυξης στη χώρα.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι πάνω από 80.000 άνθρωποι κατέβηκαν χθες στους δρόμους, πολλοί κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια, σε ένδειξη συμπαράστασης. Το κρατικό κανάλι RTE υπολόγισε το πλήθος σε 30.000-40.000. «Αυτή η κυβέρνηση πιστεύει ότι η εκστρατεία κατά των χρεώσεων του νερού αποδυναμώνεται», δήλωσε η Λιν Μπόιλαν, ευρωβουλευτής του κόμματος Σιν Φέιν. «Λοιπόν, σήμερα της στέλνουμε ένα μήνυμα. Αυτές οι οικογένειες δεν αντέχουν άλλο. Η κυβέρνηση σπρώχνει τον κόσμο στον γκρεμό. Αυτή η εκστρατεία ενισχύεται καθημερινά. Και δεν θα σταματήσουμε εάν δεν καταργηθούν οι χρεώσεις».

«Το Σιν Φέιν», τόνισε η Μπόιλαν, «έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι όλη αυτή η μεταρρύθμιση είναι τοξική. Οι πολίτες της Ιρλανδίας κατά εκατοντάδες χιλιάδες διαμήνυσαν στον υπουργό Περιβάλλοντος Αλαν Κέλι, ότι δεν μπορούν και δεν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς. Η Ευρώπη έχει προιδοποιήσει την κυβέρνηση ότι οι πρόχειροι υπολογισμοί της δεν καταλήγουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και αυτή τι κάνει; Φυλακίζει διαδηλωτές και δαπανά 650.000 ευρώ σε μια νέα διαφημιστική καμπάνια, χωρίς να αναφέρω τα 85 εκατομμύρια που έχει ξοδέψει σε ιδιωτικούς συμβούλους και τα 539 εκατομμύρια για την εγκατάσταση μετρητών νερού στα σπίτια».

Η Μπόιλαν αμφισβήτησε την δυνατότητα που έχει ο κόσμος πλέον να πληρώσει τις νέες χρεώσεις όταν «δεν μπορεί να πληρώνει τη στέγη πάνω από το κεφάλι του» και δήλωσε ότι για το κόμμα της, αυτό το μέτρο είναι «κόκκινη γραμμή». Οι χρεώσεις του νερού, είπε, και η νέα εταιρεία Νερού θα «πεταχτούν στο καλάθι αχρήστων της Ιστορίας».

Τα πέντε συνδικάτα που στηρίζουν την εκστρατεία κατά του μέτρου έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, «αφού καταργηθούν οι χρεώσεις» για να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα η κρατική ιδιοκτησία της Εταιρείας Ιρλανδικού Νερού.

ΠΗΓΗ

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/23/%ce%bf-%ce%b1%ce%b3%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%b5%cf%81%cf%8c-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9%cf%81%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.