διχοτόμηση του πολιτικού συστήματος στην Τουρκία;

Πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο αν και εφόσον στο εγγύς μέλλον οι παράγοντες που συνέχουν τις κυβερνητικές αποφάσεις βρουν τη χρυσή τομή συνεργασιών. Το κουρδικό, ως πρόφαση, προς το παρόν, αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Νταβούντογλου και Ερντογάν. Η βασική κόντρα αφορά στις επιλογές του Ερντογάν όχι τόσο ως μια στέρεα ματαιοδοξία να κυριαρχήσει ως σύγχρονος Σουλτάνος αλλά ως μια αναγκαιότητα να διατηρηθούν σε μια ισορροπία τα μέτωπα που έχει ανοιχτά η Τουρκία μετά τη δεκαετία του 50. Σήμερα, βέβαια μετά από 60 χρόνια από την είσοδο της κεμαλικής Τουρκίας στο κυπριακό ζήτημα βλέπουμε μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα να αποτελούν πρόκληση για μια εξουσία που θα μπορεί να αποτελεί την αναγκαία ισχύ για την δυναμική ικανοποίησή τους. Και βέβαια σημασία δεν έχουν μόνο το τι λένε οι εξουσιαστικές δυνάμεις αλλά και ο ίδιος ο λαός. Προς το παρόν, το κουρδικό ζήτημα, παρ’ όλες τις χρήσεις του φαίνεται να είναι ένας δυναμικός παράγοντας που ξεπερνάει σε μεγάλο βαθμό του σχεδιασμούς. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι και ο μελλοντικός παράγοντας συνοχής, ως επαναστατικό πείραμα.

Αγρια κόντρα του Ερντογάν με τον αντιπρόεδρο Αρίντς

Σε σύγκρουση οδηγούνται η τουρκική κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος και τα επικριτικά σχόλια του «Σουλτάνου».

Οπως σημειώνουν αναλυτές μετά την κόντρα Ερντογάν - Αρίντς, τα ρήγματα εντός του AKP έχουν δημιουργηθεί με αφορμή την ολοένα και πιο παρεμβατική στο κυβερνητικό έργο πολιτική του «Σουλτάνου», ο οποίος
Οπως σημειώνουν αναλυτές μετά την κόντρα Ερντογάν – Αρίντς, τα ρήγματα εντός του AKP έχουν δημιουργηθεί με αφορμή την ολοένα και πιο παρεμβατική στο κυβερνητικό έργο πολιτική του «Σουλτάνου», ο οποίος θέλει να ετοιμάσει το έδαφος για μια αναθεώρηση του συντάγματος που θα μετατρέψει την Τουρκία σε προεδρευομένη δημοκρατία

Η κόντρα των δύο πλευρών ήρθε στην επιφάνεια μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου και εκπροσώπου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος στην ουσία κάλεσε τον Ερντογάν να μην ανακατεύεται στο κυβερνητικό έργο και να σταματήσει να κάνει «συναισθηματικά σχόλια».

Πιο συγκεκριμένα ο Μπουλέντ Αρίντς ανέφερε: «Η ειρηνευτική διαδικασία (με το PKK) γίνεται από την κυβέρνηση και η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη γι’ αυτήν. Οι δηλώσεις του (σ.σ. του Ερντογάν) όπως “δεν μου άρεσε αυτό” ή “δεν είμαι ικανοποιημένος με εκείνο” είναι συναισθηματικές και είναι προσωπικές».

Οπως δε υπογράμμισε: «Το έθνος μας θέλει να δει μια δυνατή κυβέρνηση, έναν δυνατό μηχανισμό λήψης αποφάσεων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το επισκιάσει αυτό. Αγαπάμε τον πρόεδρό μας, ξέρουμε τη δύναμή του, εκτιμούμε τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει. Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει κυβέρνηση».

Πράγματι μερικές ημέρες νωρίτερα ο «Σουλτάνος» είχε επικρίνει τη συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων με Κούρδους βουλευτές που στόχο είχε τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα επιβλέπει την ειρηνευτική διαδικασία με το PKK, λέγοντας πως η συνάντηση «δεν ήταν πρέπουσα».

Ο Ερντογάν όμως ξαναπυροβόλησε μετά το ξέσπασμα του Αρίντς και μάλιστα δύο φορές. Την πρώτη σε ομιλία του στο Ντενιζλί, όπου ανάφερε χαρακτηριστικά: «Διαβουλεύομαι με τους ανθρώπους μου για κάθε θέμα. Είμαι ο πρόεδρος. Δεν είμαι εγώ που κατεβαίνω στις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Ομως εξηγώ τους στόχους μου και μοιράζομαι το όραμά μου για την Τουρκία.

Ετσι υπηρετείς το έθνος, τουλάχιστον όπως εγώ αντιλαμβάνομαι την υπηρεσία μου προς αυτό. Η ατζέντα για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου πρέπει να είναι μια νέα Τουρκία. Και για να χτίσουμε μια νέα Τουρκία χρειαζόμαστε προεδρικό εκτελεστικό σύστημα. Δεν είμαι απλά ένα μοντέλο για τη βιτρίνα».

Τη δεύτερη ρουκέτα κατά της κυβέρνησης την εξαπέλυσε λέγοντας πως «δεν υπάρχει κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία πλέον»! Οπως συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν υπάρχει πλέον “κουρδικό πρόβλημα” στην Τουρκία, όμως οι Κούρδοι αδερφοί και αδερφές μας έχουν προβλήματα. Εχουμε αρχίσει να στηριζόμαστε στον λαό μας, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων και των Κούρδων και συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό μαζί. Παρά ταύτα, κάποιοι από αυτούς που χαράσσουν πολιτική επηρεάζονται από τα όπλα. Είμαστε αποφασισμένοι αυτό το θέμα να το επιλύσουμε. Η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό τη σκιά των όπλων».

Οπως πάντως σημειώνουν αναλυτές, τα ρήγματα εντός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχουν δημιουργηθεί με αφορμή την ολοένα και πιο αυταρχική και παρεμβατική στο κυβερνητικό έργο πολιτική του Ερντογάν, ο οποίος θέλει να ετοιμάσει το έδαφος για μια αναθεώρηση του συντάγματος (χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή) που θα μετατρέψει το πολίτευμα σε προεδρευομένη δημοκρατία. Για να το πετύχει μάλιστα αυτό ο Ερντογάν, υπάρχουν αναφορές ότι προσπαθεί μέχρι και να επιβάλει υποψηφίους για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

ΠΗΓΗ

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/24/%ce%b4%ce%b9%cf%87%ce%bf%cf%84%cf%8c%ce%bc%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%85%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.