Κοινωνικά κινήματα και εκλογές στην Ισπανία μετά το κίνημα των αγανακτισμένων

Κοινωνικά κινήματα και εκλογές στην Ισπανία τέσσερα χρόνια μετά το « Δεν μας αντιπροσωπεύουν» των «indignados».

από Rojonegro

-Podemos, Ganemos και αποχή -Κοινωνικά κινήματα και εκλογές στην Ισπανία τέσσερα χρόνια μετά το « Δεν μας αντιπροσωπεύουν» των «indignados».

 

Με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη γέννηση του κινήματος «15 Μάη», ή κίνημα των «indignados» όπως το βάφτισαν τα ΜΜΕ, ύστερα από την διαδήλωση της ίδιας μέρας το 2011, τα κοινωνικά κινήματα που δημιουργήθηκαν από τότε  στην Ισπανία βρίσκονται μπροστά στο δίλλημα της συμμετοχής ή της αποχής  στις επερχόμενες τοπικές εκλογές του Μαΐου καθώς και στις βουλευτικές του προσεχή Νοέμβρη.

Στις 15 Μάη 2011, όταν μία εβδομάδα πριν τις τοπικές εκλογές του ίδιου έτους ξεκινούσαν διαδηλώσεις  κατά του «διεφθαρμένου»  πολιτικού συστήματος στις περισσότερες ισπανικές πόλεις με κυριότερο σύνθημα το «Δεν μας αντιπροσωπεύουν», κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι  θα γεννιόταν το λεγόμενο κίνημα των πλατειών καθώς και αργότερα ένα  δίκτυο οριζόντιων λαϊκών συνελεύσεων γειτονιάς σε όλη τη χώρα, το οποίο θα δημιουργούσε ή θα συμπορευόταν με κινήματα όπως αυτό κατά των εξώσεων, αυτό των καταλήψεων, αυτό κατά της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και της Υγείας. Επίσης κανένας δεν φανταζόταν ότι άνθρωποι που θα συμμετείχαν σε αυτό θα ίδρυαν πολιτικά κόμματα όπως το Partido X  και το Podemos, καθώς και πρωτοβουλίες οργανωμένες «από τα κάτω» όπως τα Ganemos με στόχο την κάθοδο στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Και αν το Partido X  δημιουργημένο το 2013 με βάση την ιδέα της συμμετοχικής δημοκρατίας μέσω του διαδικτύου δεν κατάφερε να έχει την επιτυχία που έλπιζε, το Podemos, γεννημένο στις αρχές του 2014 με σκοπό να εκπροσωπήσει σε πολιτικό επίπεδο τα κοινωνικά κινήματα ενάντια στην «κάστα», δηλαδή  το πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο, φαίνεται ότι μπορεί σύντομα να διεκδικήσει ακόμα και την εξουσία. Μετά την επιτυχία του στις ευρωεκλογές, η στρατηγική του ενόψει των  τοπικών εκλογών του Μαΐου συνοψίζεται στην αυτόνομη κάθοδο στις  Αυτόνομες  Περιφέρειες της Ισπανίας  καθώς και στη συμμετοχή σε συνεργασία με λαϊκές πρωτοβουλιών  στους δήμους της χώρας, ενώ ο μεγάλος του στόχος είναι πλέον η επικράτηση στις βουλευτικές του Νοεμβρίου.  Ένα μέρος των κινημάτων πάντως άσκησε έντονη κριτική στους εσωτερικούς του μηχανισμούς οι οποίοι, σύμφωνα με αυτή,  συνέβαλαν  στην  απόλυτη κυριαρχία της τάσης «Claro Que Podemos»-Φυσικά Μπορούμε-  του  Γενικού Γραμματέα , Πάμπλο Ιγκλέσιας   στο πρώτο συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Νοέμβρη καθώς και  στη δημιουργία μιας αδιαμεσολάβητης σχέσης ανάμεσα στον «χαρισματικό» ηγέτη και τη βάση των συμπαθούντων  αλλά και στη περιθωριοποίηση των Circulos, των συνελεύσεων στις οποίες συμμετείχαν τα πλέον στρατευμένα και ενεργά μέλη.

Ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις   δημιουργήθηκαν  οι Λαϊκές  Πρωτοβουλίες Πολιτών  Ganemos-Ας Νικήσουμε – οργανωμένες «από τα κάτω» και εμπνευσμένες  από τη πρωτοβουλία Guanyem της Βαρκελώνης, η οποία ιδρύθηκε  το περασμένο καλοκαίρι από την καταλανή  ακτιβίστρια Άντα Κολάου. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες  αποφάσισαν τελικά να διεκδικήσουν τη νίκη στους κυριότερους δήμους της χώρας συμπλέοντας με άλλα κόμματα.  Σε αυτόν της Μαδρίτης συμφώνησαν να συμπορευτούν   με το Ποδέμος σε μια κοινή υποψηφιότητα υπό το όνομα Ahora Madrid-Τώρα Μαδρίτη και υποψήφια τη πρώην στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Manuela Carmena, ενώ  στη βαρκελώνη η πρωτοβουλία Guanyem, της Αντα Κολάου  θα συμπορευτεί με  τον Συνασπισμό της Ενωμένης Αριστεράς, το Podemos καθώς και τη Λαική Πρωτοβουλία  Equo καθώς και  το  Procés Constituent που  υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

 

Ένα μέρος του κινήματος «15 Μάη» πάντως επηρεασμένο από ελευθεριακές ιδέες καθώς και από  τον τρόπο οργάνωσης και λήψης αποφάσεων των συνελεύσεων γειτονιάς, βασισμένο στη συν-διαμόρφωση και τη συναίνεση επέλεξε να μην συμβάλλει στη δημιουργία νέων κομμάτων καθώς και να απέχει από την εκλογική διαδικασία.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/05/25/%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.