Τα όρια της φτώχειας και της πείνας στην Τουρκία

του Νίκου Μούδουρου

5343fa6b5d4e5c1d7c1b9a2c

H έρευνα «τα όρια της πείνας και της φτώχειας στην Τουρκία», την οποία εδώ και 28 χρόνια διεξάγει η συνομοσπονδία εργατικών συντεχνιών Τουρκίας (Türk-İş), δημοσιεύεται σε μηνιαία βάση. Αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα κείμενα πρωτογενών στοιχείων σχετικά με την κοινωνική κατάσταση στη χώρα.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα, από τον Μάιο του 2015 μία τετραμελής οικογένεια έχει έξοδα που φτάνουν στις 1.349 τουρκικές λίρες μόνο για να τρέφεται ικανοποιητικά ισορροπημένα και σε σταθερή βάση. Το ποσό αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και το όριο της πείνας. Εάν στα πιο πάνω προστεθούν τα έξοδα της ένδυσης, του σπιτιού (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, καύσιμα), τα έξοδα συγκοινωνίας, εκπαίδευσης και υγείας, το συνολικό ποσό αυξάνεται στις 4.394 τουρκικές λίρες, το οποίο αποτελεί στη συγκεκριμένη περίπτωση το όριο της φτώχειας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το πρώτο πεντάμηνο του 2015, το ποσό που χρειάζεται μια τετραμελής οικογένεια για να τραφεί σωστά και ικανοποιητικά, αυξήθηκε κατά 117 τουρκικές λίρες.

Τα βασικά έξοδα ενός ατόμου (όχι παντρεμένου) στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε 1.644 τουρκικές λίρες. Η δύσκολη κοινωνική κατάσταση φαίνεται από το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα παραμένει στις 949 τουρκικές λίρες. Συνεπώς είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και για τα απολύτως βασικά έξοδα διατροφής μιας τετραμελούς οικογένειας, ο κατώτατος μισθός παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τέλος αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η συνεχής υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου το τελευταίο χρόνο, η γενικότερη οικονομική στασιμότητα και οι ανισότητες που καταγράφονται στο διαμοιρασμό του πλούτου της Τουρκίας, επιβαρύνουν αισθητά τις οικογένειες των μεσαίων και φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού. Είναι και αυτή μια κατάσταση που αναμένεται να καταγραφεί στον ένα ή στον άλλο βαθμό στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/06/07/%cf%84%ce%b1-%cf%8c%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%86%cf%84%cf%8e%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.