60 εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζωμένοι-μια χώρα χωρίς χώρο

Σε 60 εκατ. έφτασε πέρσι ο αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων μετά τις πολλαπλές συγκρούσεις στον κόσμο, επισημαίνει η ετήσια έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Πριν από μια δεκαετία, ο αριθμός τους ήταν 37,5 εκατ., υπενθύμισε η UNHCR και η αύξηση από το 2013 ώς το 2014 είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ μέσα σε ένα μόνο έτος. Το 2014, κάθε μέρα, 42.500 άνθρωποι γίνονταν πρόσφυγες, εκτοπισμένοι μέσα στη χώρα τους, αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Δεν είμαστε πλέον σε θέση να μαζεύουμε τα κομμάτια» είπε σε δημοσιογράφους ο Υπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, τονίζοντας την αδυναμία των ανθρωπιστικών οργανώσεων. «Δεν έχουμε τις δυνατότητες, τους πόρους για όλα τα θύματα των συγκρούσεων. Αναμένουμε κορύφωση του αριθμού των εκτοπισμένων και των προσφύγων ώς το τέλος του έτους» προειδοποίησε ο ίδιος. Πάνω από το ήμισυ των προσφύγων είναι παιδιά.

Στο μεταξύ ένα ακόμη τείχος αναμένεται να υψωθεί μέσα στην Ευρώπη ως μέτρο αναχαίτισης των μεταναστευτικών ροών. Η Ουγγαρία σχεδιάζει να ορθώσει έναν φράχτη τεσσάρων μέτρων στα σύνορα με τη Σερβία για να εμποδίσει την είσοδο παράτυπων μεταναστών. Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ ανακοίνωνε ότι έχει δαπανήσει 11,3 δισ. ευρώ τα τελευταία 15 έτη για την απέλαση παράτυπων μεταναστών και άλλα 1,6 δισ. ευρώ σε συνοριακούς ελέγχους γύρω από το «Φρούριο Ευρώπη». Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε για να ενισχύσει τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς η Ε.Ε. επιχειρεί να ενθαρρύνει απρόθυμα κράτη-μέλη να υποδεχθούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Πραγματοποιήθηκε από σύμπραξη Ευρωπαίων δημοσιογράφων και δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα σε 16 χώρες.

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφωνούν στην επίσπευση της απέλασης των παράτυπων μεταναστών, και είναι διχασμένα όσον αφορά τη βοήθεια που πρέπει να δοθεί σε Ιταλία και Ελλάδα, δύο χώρες των οποίων τα συστήματα υποδοχής έχουν καταποντιστεί από τις αφίξεις μεταναστών. Πώς οργανώνεται η επιστροφή παράτυπων προσφύγων; Το ερώτημα είναι ο σκόπελος των ευρωπαϊκών μεταναστευτικών πολιτικών. «Το ποσοστό των παράτυπων μεταναστών που επέστρεψαν στις χώρες τους ήταν 33% το 2014» υπογράμμισε την Τρίτη ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τα κράτη-μέλη δαπανούν περιουσίες για την επιστροφή των προσφύγων: 11,3 δισ. ευρώ από το 2000, σύμφωνα με την έρευνα. Η απέλαση ενός πρόσφυγα κοστίζει κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ, το ήμισυ του ποσού καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς. Οι πρόσφυγες έχουν δαπανήσει από την πλευρά τους 15,7 δισ. ευρώ για να πληρώσουν για τη διέλευση και την άφιξή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, διευκρινίζει η μελέτη, η οποία είναι αποτέλεσμα εργασίας έξι μηνών, και εκπονήθηκε από 20 περίπου δημοσιογράφους, στατιστικούς και προγραμματιστές από 16 χώρες.

Περισσότεροι από 600.000 μετανάστες ζήτησαν άσυλο στην Ε.Ε. το 2014. Από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Μαΐου 2015, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο και 1.865 πνίγηκαν, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι καλούνται, επίσης, να χρηματοδοτούν την προστασία των συνόρων: 1,6 δισ. ευρώ από το 2000, με κύριους επωφελούμενους τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους ειδικούς στον τομέα αυτόν, όπως οι Airbus, Finmeccanica και Thales, υπογραμμίζει η έρευνα. Οι φράκτες με τα ψηλά συρματοπλέγματα που κατασκευάστηκαν για την προστασία των ισπανικών θυλάκων Θέουτα και Μελίγια στο Μαρόκο κοστίζουν 10 εκατ. ευρώ ετησίως για τη συντήρησή τους. Το φράγμα στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στοιχίζει περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ ετησίως στους Ελληνες φορολογούμενους.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/06/19/60-%ce%b5%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%bc%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%b9-%ce%be%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b6%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b9/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.