Οι θέσεις τουρκικών κομμάτων για το Κυπριακό

akp-chp-mhp

Το κείμενο αυτό είναι η μετάφραση των θέσεων των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της Τουρκίας (ΑΚΡ, CHP, MHP) για το Κυπριακό, έτσι όπως δημοσιεύθηκαν στα πρόσφατα προεκλογικά τους προγράμματα. 

Οι θέσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για το Κυπριακό

Μια από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι να πάρει ο Τουρκοκυπριακός λαός τη θέση που δικαιούται στη διεθνή κοινότητα. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τα βήματα που κάναμε μέχρι σήμερα για την ενίσχυση της οικονομικής δομής της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και την αύξηση της ευημερίας. Θα συνεχίσουμε τη δημιουργική μας συμβολή ως εγγυήτρια χώρα για μια δίκαιη και μόνιμη λύση η οποία να βασίζεται στην πραγματική ιδρυτική βούληση των δύο λαών, την πολιτική τους ισότητα και το ότι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί. Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών προς αυτή την κατεύθυνση[1].

Οι θέσεις του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) για το Κυπριακό

Η Κύπρος είναι η σημαντικότερη εθνική υπόθεση της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει επί της Κύπρου συμφωνημένα δικαιώματα και υποχρεώσεις που εκπηγάζουν από τις ιδρυτικές συμφωνίες και που δεν μπορούν ούτε να συζητηθούν, ούτε και να παραχωρηθούν. Δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή στα πλαίσια μιας πολιτικής λύσης, η φθορά και η όποια αρνητική επιρροή στις δραστικές και έμπρακτες εγγυήσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία θα συνεχίσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να υποστηρίζει τον τιμημένο αγώνα που δίνουν εδώ και πολλά χρόνια οι ομόφυλοί (ομοεθνείς) μας που ζουν στην τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Η Τουρκία δε θα υποστηρίξει καμιά απολύτως προσέγγιση που να απειλεί την ύπαρξη των ομόφυλών (ομοεθνών) μας στην Κύπρο.

Το κόμμα μας πιστεύει ότι η μόνη ρεαλιστική, λειτουργική και βιώσιμη λύση θα πρέπει να βασίζεται σε μία συνεταιρική διζωνική δομή δύο εθνών και δύο κρατών. Είναι ξεκάθαρο ότι για μια τέτοια λύση δεν αρκεί η δική μας καλή θέληση και για αυτό η προσδοκία μας είναι τόσο η Ελληνοκυπριακή διοίκηση όσο η Ε.Ε να προσεγγίσουν το θέμα με καλή θέληση και δημιουργικό τρόπο.

Το κόμμα μας θεωρεί ότι η αδιάλλακτη στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς σχετίζεται και με την υποστήριξη που έχει από την Ε.Ε. Για αυτό στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε το κόμμα μας θα συνεχίσει μέχρι τέλους να υποστηρίζει τα συμφέροντα των Τούρκων της Κύπρου και θα εναντιωθεί ανεξαρτήτως συνεπειών με κάθε τρόπο στο να παραμείνει το κυπριακό προϋπόθεση για την ένταξη στην Ε.Ε[2].

Οι θέσεις του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για το Κυπριακό

Κύπρος

Μόνιμη Λύση στην Κύπρο

  • Θα εργαστούμε και θα προσπαθήσουμε για την επίτευξη δίκαιης και μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου.
  • Θα λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα προστατεύοντας τα κεκτημένα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και του τουρκοκυπριακού λαού και εξασφαλίζοντας την πολιτική ισότητα ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.
  • Θα αυξήσουμε την ισχύ της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα εξασφαλίσουμε τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον Τουρκοκυπριακό λαό έναντι των οικονομικών κυρώσεων και των διεθνών εμπάργκο.
  • Έως ότου αποκτήσει ο Τουρκοκυπριακός λαός τη δυνατότητα ίσης εκπροσώπησης στον διεθνή χώρο, θα παράσχουμε κάθε απαραίτητη στήριξη για την πολιτική εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων.
  • Σε περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί στην Κύπρο λύση μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα, θα εφαρμόσουμε μια δραστήρια διπλωματική στρατηγική για τη διεθνή αναγνώριση της ΤΔΒΚ.

Σχέσεις με την ΤΔΒΚ

  • Θα υπεραμυνθούμε των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δημοκρατικής βούλησης της ΤΔΒΚ.
  • Δεν θα επιτρέψουμε την ανάμειξη στα εσωτερικά της ΤΔΒΚ.
  • Θα θέσουμε τέρμα στη ρητορεία και τις πράξεις που θίγουν την αξιοπρέπεια του τουρκοκυπριακού λαού.
  • Θα επικοινωνούμε με τους συνταγματικούς θεσμούς της ανεξάρτητης ΤΔΒΚ μέσα σε πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού[3].

22 Ιουνίου 2015

Μετάφραση: Νίκος Μούδουρος

[1] AK Parti, Yeni Türkiye Yolunda Daima Adalet Daima Kalkınma, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri Seçim Beyannamesi, σ. 324.

[2] Milliyetçi Hareket Partisi, Toplumsal Onarım ve Huzurlu Gelecek, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri Seçim Beyannamesi, σ. 245.

[3] CHP, Yaşanacak bir Türkiye Seçim Bildirgesi 2015, σ. 183.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/06/25/%ce%bf%ce%b9-%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%cf%85/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.