το κουρδικό, η Συρία, και η αμερικανοτουρκική στρατηγική βάθους

Με το σταγονόμετρο και επιτρέποντας την λειτουργία μη επανδρωμένων εναέριων σκαφών ως ξεκίνημα στη βάση του Ιντσιρλίκ, η Τουρκία προχωρά στην αμερικανοτουρκική συνεργασία για τη δημιουργία μιας  εναέριας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία. Την ίδια περίοδο που η Αμερική εκδηλώνει ένα “σκεπτικισμό” για την επέμβαση στη Συρία μη έχοντας εξασφαλίσει ακόμα τους όρους που της επιτρέπουν να εντάσσει την Τουρκία στο σχεδιασμό βάθους, η Τουρκία έχει ήδη ετοιμαστεί να δημιουργήσει μια “πράσινη ζώνη” με μονομερή επέμβαση. Αυτή η “ζώνη” θα εξασφαλίσει τη σχετικά ασφαλή σύνδεση των κούρδων κι από τις δυο πλευρές αναχαιτίζοντας το κουρδικό κίνημα το οποίο βρίσκεται σε άνθιση αυτήν την περίοδο εν μέσω υπαρκτικής του άμυνας κυρίως απέναντι στο ΙΚΙΛ. Οι επιτυχείς του στρατιωτικές δράσεις το έχουν καταστήσει έναν εχθρό της Τουρκίας η οποία βασίζεται στην αποσταθεροποίηση της περιοχής προκειμένου να δημιουργήσει ένα νότιο διάδρομο μέχρι την αραβική χερσόνησο. Αυτός ο ερντογανικός σχεδιασμός είναι που ανησυχεί τις ΗΠΑ αφού εντάσσεται σε ένα τουρκο-ισλαμικό σχέδιο που αναιρεί όλον το σχεδιασμό της. Κι ενώ από την άλλη θέτει τα βομβαρδιστικά της στον πόλεμο κατά του ΙΚΙΛ, το κουρδικό, σε δεύτερη φάση την απασχολεί ως ένα επαναστατικό πείραμα που θα διαλύσει την ηγεμονική της συνοχή αφού το κουρδικό είναι ένα διαπραγματευτικό της χαρτί. Αντίθετα, για την Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα η υπόθεση της καταστολής τους κουρδικού κινήματος αφού εξαπλώνεται στην ΝΑ Τουρκία και απειλεί την τόσο την πάγια τουρκική πολιτική όσο και αυτήν που εξυφάνθηκε από τον Ερντογάν.

Ο “ελεύθερος συριακός στρατός” που σχεδιάζουν να στηρίξουν από κοινού για την ανατροπή του Άσαντ και τη λιβανοποίηση της Συρίας είναι ίσως αυτή τη στιγμή η μοναδική τους συμφωνία που απαντάει θετικά στους σχεδιασμούς βάθους κι από τις δυο πλευρές. Η σίγουρη άρνηση εκ μέρους της Κίνας και της Ρωσίας στην πιθανή αυτή πρόταση για μια εναέρια απαγόρευση πτήσεων πάνω από το επίμαχο έδαφος των συροκούρδων, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θέτει το έδαφος αυτό σαν το άλλο σημείο έκφρασης του ψυχρού πολέμου που ξεκίνησε με το ουκρανικό ζήτημα.

Το κουρδικό πείραμα, πέρα από τις διαστάσεις που λαμβάνει στη συγκεκριμένη περιοχή, αποκτά αργά-αργά διεθνείς γεωπολιτικές διαστάσεις που το καθιστούν επισφαλές. Η στήριξή μας στους κούρδους, πέρα από τις νέες προοπτικές που ανοίγει για την ελευθερία την κοινοκτημοσύνη τη συνεργασία λαών και θρησκειών και τα κοινωνικά δικαιώματα, οφείλει να συμβεί διότι είναι και ο μοναδικός πόλος σταθερότητας στην περιοχή.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/07/10/%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b7-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%84%ce%bf%cf%85/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.