η επίθεση στην κουρδική αυτονομία, η θεωρία των δυο άκρων και ο νέος ρόλος της Τουρκίας

Όλα έδειχναν ότι η επέμβαση της Τουρκίας στο Κουρδιστάν ήταν προ των πυλών. Με τη θεωρία των δυο άκρων, δηλαδή της εκστρατείας κατά των ισλαμιστών του ΙΚΙΛ και της κουρδικής αυτονομίας, η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση στο ιρακινό Κουρδιστάν και στη Βόρεια Συρία με τη στήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι και πριν λίγο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούσαν το κουρδικό ως τμήμα πιέσεων προς την πλευρά της Τουρκίας, όσον αφορά την εναρμόνισή της με τα αμερικανικά συμφέροντα. Η αδυναμία του ΑΚΡ στις εκλογές του Ιουνίου να κερδίσει αυτοδυναμία με στόχο την αναθεώρηση του συντάγματος και την πολιτική υπερίσχυση του ενός ανδρός Ερντογάν, η πολιτική ενίσχυση του κουρδικού παράγοντα μέσω του κόμματος HDP, η διεθνοποίηση της κουρδικής αυτονομίας στη Ροζάβα και η εξάπλωσή της στην Τουρκία και στο Ιράκ, επιτάχυναν τις διαδικασίες επιστροφής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στην ηγεμονία των ΗΠΑ που μέχρι πρότινος ήταν αμφισβητούμενη. Συνεκπαιδεύοντας το “ήπιο” Ισλάμ για μια επέμβαση στη Συρία και επιτρέποντας στους αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν τη βάση στο Ιντσιρλίκ, η Τουρκία βαδίζει στα χνάρια της στρατηγικής βάθους των ΗΠΑ και της χρήσης της ως βασικού παράγοντα προώθησής τους στη Μέση και Κεντρική Ανατολή. Κατά συνέπεια και το κουρδικό ζήτημα για τους αμερικανούς αλλάζει αξία χρήσης. Από τακτικός σύμμαχος του Κουρδιστάν ξαναγίνεται πάγιος εχθρός. Τα άλογα αλλάζουν, η κούρσα συνεχίζεται…

Έχοντας ήδη καλύψει τα νώτα της από τη συμφωνία με το Ιράν, η Αμερική βαδίζει ακόμα και ενάντια στις ειλημμένες αποφάσεις της ΕΕ για το κουρδικό, με την Τουρκία πλέον σύμμαχό της κατά του ΙΚΙΛ, με το οποίο αν δεν συνεργάστηκε ανοιχτά με το βαθύ της κράτος, τουλάχιστον το υπέθαλπε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ενεργοποίησής του.  Η ταυτόχρονη κατάδειξη των δυο εχθρών ΙΚΙΛ και κούρδων από πλευράς Ερντογάν σηματοδοτεί την αλλαγή της πολιτικής σε δυο τουλάχιστον παράγοντες: από τη μια συστοίχιση με τον αμερικανικό σχεδιασμό και από την άλλη παγώματος του κουρδικού. Η φθορά αυτή από πλευράς της Τουρκίας την περιορίζει από ηγεμονικό παράγοντα σε πρώτης κατηγορίας περιφερειακό σύμμαχο των ΗΠΑ.

11204449_960551557340563_5931131634187967169_n

Έτσι, μετά το μακελειό που προκάλεσε, σε μια σημαίνουσα συγκυρία, το ΙΚΙΛ στο Σουρούκ, με τις δολοφονίες 30 αγωνιστών και τους τραυματισμούς δεκάδων συντρόφων τους, ένα νέο κύμα τρομοκρατίας κατά των κούρδων και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς βρίσκεται αυτή τη στιγμή να συμπληρώνει εσωτερικά τη διπλή αυτή επίθεση. Είναι φανερό ότι από τη μια ασκώντας τρομοκρατία κι από την άλλη υποδεικνύοντας τους εχθρούς, επιδιώκει να μεταστρέψει την κοινή γνώμη, όσον αφορά το κουρδικό και τις βολές που δέχθηκε για συνεργασία με το ΙΚΙΛ. Οι βομβαρδισμοί στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία φαίνεται να είναι η αρχή για μια νέα επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή καθώς έχει ήδη δρομολογήσει την επίλυση του κυπριακού ζητήματος και προετοιμάζοντας ίσως μια ελληνοτουρκική κρίση.

 

Στο βάθος, η κουρδική αυτονομία δέχεται μια πολύ σοβαρή επίθεση που αποκτά διεθνείς διαστάσεις. Έχοντας ήδη υποστεί μια επίθεση από το ΙΚΙΛ, έχοντας ήδη δεχθεί μια συκοφάντηση του αγώνα τους από την κυβέρνηση της Τουρκίας, βρίσκεται σε υπαρκτική κρίση και με την ένοπλη πλευρά του να αναγκάζεται να περάσει στην άμυνα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Να έχουμε το νου μας.

11540924_912203092155024_6286414713445378006_n

Η αφίσα της SGDF για την καμπάνια στο να κατασκευαστούν, στο Κομπάνι, υπηρεσίες υγείας, παιδική χαρά και πάρκο μνήμης…

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/07/26/%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b7-%ce%b8%ce%b5/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.