Κόσοβο-ΕΕ

Ας προετοιμαστούμε για το παρελθόν, στα Βαλκάνια. Το μέλλον είναι ήδη γνωστό…

αναδημοσίευση

Πέρασε από τη Βουλή του Κοσόβου με συντριπτική πλειοψηφία και χωρίς δακρυγόνα η ο νόμος κύρωσης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ένταξη στην Ε.Ε. 

Η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θεωρείται ορόσημο για την οικονομική ανάπτυξη του Κοσόβου, υπερψηφίστηκε από 86 βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουσταφά, δήλωσε ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του κράτους δικαίου συμπληρώνοντας ότι «Τώρα θα συναλλασσόμαστε με μία αγορά με πληθυσμό άνω των 500 εκ. κατοίκων», ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στην χθεσινή ψηφοφορία.

Ως γνωστό και από τα… αλλεπάλληλα δακρυγόνα που έχουν πέσει στη Βουλή η αντιπολίτευση ζητάει την ακύρωση της συμφωνίας για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο.

Τους τελευταίους δύο μήνες βουλευτές της αντιπολίτευσης διαταράσσουν το κοινοβουλευτικό έργο με διάφορους τρόπους, έχουν ρίξει δακρυγόνα στην αίθουσα την ώρα συνεδρίασης του Σώματος, έχουν ρίξει αυγά στον πρωθυπουργό την ώρα που μιλούσε στα μέλη της Βουλής.

Επέτρεψαν μόνο τη διεξαγωγή της χθεσινής συνεδρίασης και ψηφοφορίας και συνεδρίασης την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας μίλησε ο πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ.

Ο Γκλάουκ Κονιούφτσα, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» δήλωσε ότι τα τρία ισχυρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, επειδή θεωρούν τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης ως αντάλλαγμα της ΕΕ, επειδή το Κόσοβο κατέληξε στη συμφωνία με το Βελιγράδι που προβλέπει τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων.

Σημειωτέον ότι το Κόσοβο δεν είναι αναγνωρισμένο ως ανεξάρτητο κράτος από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναγνωριστεί από 109 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/11/04/%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bf%ce%b2%ce%bf-%ce%b5%ce%b5/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.