ΝΑΤΟ και ΕΕ η νέα πρεμούρα στα δυτικά Βαλκάνια

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ έχει αποδυθεί σε ένα έργο καλής γειτονίας τόσο με την Αλβανία όσο και τη Βουλγαρία. Οι επισκέψεις συμβολικά δίνουν την κυρίαρχη αίσθηση μιας φιλίας ξεπερνώντας την περίοδο Γκρουέφσκι. Τόσο η συνάντηση των δυο υπουργών άμυνας Αλβανίας και πΓΔΜ στην Αλβανία όσο και το σύμφωνο φιλίας που ξεκινάει από τις κοινές εθνικές μνήμες υποδηλώνουν τις δεδηλωμένες επιδιώξεις του πολιτικού συστήματος στην περιοχή για την πλήρη υπαγωγή του στους δυο διθενείς μηχανισμούς, ΝΑΤΟ και ΕΕ. “Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, τόνισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει μια νέα σελίδα φιλικών και εγκάρδιων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Με τη χρήση του όρου « της κοινής ιστορίας μας», η συμφωνία λέει ότι η ιστορία μας ενώνει και δεν μας χωρίζει», δήλωσε ο Μπορίσοφ. Ο Μπορίσοφ ανέφερε, ακόμη, ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι ίσως ένα από τα καλύτερα στοιχεία, που θα εγγυώνται την ασφάλεια των συνόρων Βουλγαρίας- Σκοπίων.”. Από την άλλη: “Η Μίμι Κοδέλι είπε χαρακτηριστικά: «Οι διμερείς μας σχέσεις σε διάφορους τομείς βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά πάντα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν καλύτερες, ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της ασφάλειας και της άμυνας. Η Αλβανία πιστεύει ακράδαντα ότι το μέλλον των Βαλκανίων είναι η Ευρω-Ατλαντική Ενσωμάτωση. Η πορεία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία και η πλήρης ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ατλαντική Συμμαχία είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και πέραν αυτής. Εκτιμούμε και ενθαρρύνουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της πΓΔΜ στον τομέα της Άμυνας. Η Αλβανία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες των Σκοπίων για ένταξη στη Συμμαχία», είπε μεταξύ άλλων η Κοδέλι”.

Είναι ολοφάνερο ότι η φιλία μεταξύ αντιπάλων στο πλαίσιο μιας ενιαίας γραμμής αντιμετώπισης του ρωσικού κινδύνου ίσως έχει και τις παράπλευρες συνέπειες της σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που θα αναδείξουν τους δομικούς ανταγωνισμούς των Βαλκανίων. Η ρευστή κατάσταση δεν προοιωνίζει νηνεμία αλλά θύελλα. Κι αυτό δεν θα το προστατέψει το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/07/28/%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%b5-%ce%b7-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b4%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b2%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.