Αίγυπτος: Κρατική επιτήρηση και διαμαρτυρία

«Προσπαθούν να κάνουν τους ανθρώπους να σκέφτονται δύο φορές πριν βγουν στους δρόμους» από την ελευθεριακή κοινότητα
Η κρατική επιτήρηση της ψηφιακής επικοινωνίας στην Αίγυπτο – και σε όλο τον κόσμο – επηρεάζει βαθιά την ικανότητα των ανθρώπων να οργανώνουν διαδηλώσεις και συνελεύσεις δημιουργώντας μια κουλτούρα φόβου.

Ο εμπειρογνώμονας ψηφιακής ασφάλειας Ramy Raoof.

Ο Ramy Raoof είναι ένας εμπειρογνώμονας στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας που στρέφεται στην παροχή βοήθειας σε ακτιβιστές, δημοσιογράφους και άλλους για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής και έχει κερδίσει διεθνή βραβεία για τις προσπάθειές του.Εργάζεται ως ανώτερος ερευνητής τεχνολογίας στην Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Προσωπικά Δικαιώματα (EIPR) , μέλος του Διεθνούς Δικτύου Οργανώσεων Πολιτικών Ελευθεριών (INCLO) , το οποίο δίνει προτεραιότητα στις εργασίες για τα πληροφοριακά δικαιώματα καθώς και για την αστυνομική βία και την κοινωνική διαμαρτυρία.

Ο Ramy έχει μεγάλη εμπειρία στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και τους τελευταίους μήνες έχει μοιραστεί τις γνώσεις του με οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής.Έχει δει από πρώτο χέρι πώς οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που συλλέγουν μέσω της επιτήρησης για να παρενοχλούν και να διώξουν ανθρώπους που εργάζονται σε ΜΚΟ.Αυτή η καταστολή κατά των ακτιβιστών, η οποία έχει εντατικοποιηθεί από το 2013, επιδιώκει να μειώσει τη διαφωνία και τις διαφορετικές απόψεις.Όμως ο Ράμι λέει ότι η Αίγυπτος είναι πολύ μακριά από το να είναι μόνη της σκοτεινή χρήση κρατικής επιτήρησης: το πρόβλημα είναι παγκόσμιο.

CELS: Πώς η χρήση της τεχνολογία επιτήρησης εξυπηρετεί για να υποτονίσει το δικαίωμα διαμαρτυρίας; Ramy Raoof (RR): Ο τρόπος (κράτος) που χρησιμοποιεί την επιτήρηση είναι για να περιοριστεί η ικανότητα των ανθρώπων να οργανωθούν.Και οι άνθρωποι οργανώνονται με διαφορετικά μέσα: θα μπορούσαν να το κάνουν μέσω εφαρμογών ή ιστοσελίδων για κινητά, με διαφορετικά εργαλεία από το Facebook και το WhatsApp μέχρι το σήμα και το τηλεγράφημα και άλλους τρόπους.Και τότε ο αντίπαλος εφαρμόζει επιτήρηση για να παρακολουθεί τους ανθρώπους – όχι για να τους απαγορεύει, αλλά για να ξέρει τι πρόκειται να κάνουν και στη συνέχεια να διακόψει τη δράση με κάποιο τρόπο.

Δημιουργούν αυτή την αίσθηση φόβου ότι τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και οι επικοινωνίες σας και όλα βρίσκονται υπό επιτήρηση

Σκέφτονται μέσω επιτήρησης ότι θα διαταράξουν την ικανότητα των ανθρώπων να οργανώνουν και να μιλούν ελεύθερα.Έτσι, όταν υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούν να οργανώσουν μια διαμαρτυρία, μια διαδήλωση ή μια συνεδρίαση ή μια πορεία, ή οποιαδήποτε μορφή συνάντησης σε έναν δημόσιο χώρο, ο κύριος τρόπος για να το κάνει αναποτελεσματικό είναι η παρακολούθηση της ζωής των ανθρώπων και στη συνέχεια η μετατροπή σε παράδειγμα ενός από αυτούς.

Πώς το κάνουν αυτό; RR: Όταν κάνουν συλλήψεις, θα πουν: είδαμε ότι σχεδιάζουν αυτό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή έχουμε δει κάποια δραστηριότητα στο Facebook σχετικά με αυτό.Δημιουργούν αυτή την αίσθηση φόβου ότι τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και οι επικοινωνίες σας και όλα βρίσκονται υπό επιτήρηση, ακόμα κι αν δεν είναι αλήθεια, αλλά απλώς το λένε έτσι ώστε οι άνθρωποι να το πιστέψουν.

Όταν ο αντίπαλος αρχίζει να επιτίθεται στους ηγέτες της κοινότητας ή σε συγκεκριμένους ειδικούς, είναι ουσιαστικά για να στείλει ένα αρνητικό μήνυμα στους άλλους: γνωρίζουμε τι κάνετε, μπορούμε να δούμε τι κάνετε και θα σας τιμωρήσουμε.

Η όλη ιδέα είναι ότι προσπαθούν να κάνουν τους ανθρώπους να σκέφτονται δύο φορές πριν βγάλουν τους δρόμους.Και γι ‘αυτό σε ορισμένες χώρες όχι μόνο ασκούν εποπτεία, αλλά και χαρακτηρίζουν τις δημόσιες συνελεύσεις ως παράνομες.Έτσι, μια διαδήλωση, μια πορεία, μια πρόσκληση για διαμαρτυρία από μόνη της είναι μια παράνομη πράξη και συμπληρώνεται από την επιτήρηση.

Στην Αίγυπτο, πώς δικαιολογεί η κυβέρνηση την επιτήρησή της; RR: Μία από τις λίγες φορές που έπρεπε να μιλήσουν δημοσίως, όταν κάναμε καμπάνιες και έρευνες και δημοσιεύσεις ενάντια σε αυτό, πήγαν από το να μην σχολιάζουν, να αρνηθούν, να παραδεχτούν ότι συμβαίνει και στη συνέχεια να χρησιμοποιούν τα ίδια διεθνή επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται από διαφορετικές χώρες για να δικαιολογήσουν αυτή την κατασταση, ο περίφημος αγώνας κατα της τρομοκρατίας: «Χρησιμοποιείται (η επιτήρηση) μόνο ενάντια στους κακούς, δεν έχετε τίποτα να κρύψετε».

Έχουν επίσης πει ότι “ακολουθούμε το ηγετικό ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, θέλουμε να είμαστε σαν τις δημοκρατικές χώρες, ώστε να το κάνουμε αυτό”. Και εκείνη την εποχή ο David Cameron καλούσε να μπλοκάρει τα κοινωνικά μέσα , έτσι τα παιδιά στην Αίγυπτο ήταν σούπερ ευτυχισμένα επειδή (νόμιζαν) “Εντάξει, έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα κάνουμε το ίδιο, θα ακολουθήσουμε τα βήματά τους”.

Δεν μπορούμε να έχουμε μια ενημερωμένη συζήτηση και να μοιραστούμε τις γνώσεις και την κριτική μας, εάν αισθανόμαστε ότι πάντα παρακολουθούμαστε

Ποιος παρακολουθείται από τα κράτη; RR: Όταν κοιτάμε τους ανθρώπους που παρακολουθούνται, δεν είναι οι πιο εγκληματικοί ή επικίνδυνοι άνθρωποι.Είναι απλώς φυσιολογικοί άνθρωποι: θα μπορούσαν να είναι ακτιβιστές, καλλιτέχνες, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί καθηγητές, άνθρωποι που διδάσκουν παιδιά, θα μπορούσαν να είναι εστιατόρια, καφετέριες, θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε.

Επομένως, η υπόθεση ότι τα κράτη θα παρακολουθούσαν μόνο συγκεκριμένα προφίλ ή συγκεκριμένα είδη ανθρώπων – αυτό ήταν αληθινό πριν από πολλά χρόνια, αλλά τώρα βλέπουμε το πεδίο της μαζικής επιτήρησης να συμβαίνει και είναι πίσω απο την προσωπική ζωή του καθενός.

Δεν μπορούμε να έχουμε μια ενημερωμένη συζήτηση και να μοιραστούμε τις γνώσεις και την κριτική μας, εάν αισθανόμαστε ότι πάντα παρακολουθούμαστε.Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε πραγματικά ιδιωτικό απόρρητο φια να σκεφτόμαστε ελεύθερα και να μιλούμε και να συζητούμε διάφορα θέματα χωρίς παρεμβολές ή προκαθορισμένες απαντήσεις.

Τι μπορούν να κάνουν οι ακτιβιστές για να προστατευτούν;

RR: Επειδή χρησιμοποιούν επιτήρηση για να διαταράξουν την ικανότητα των ανθρώπων να οργανωθούν, οι άνθρωποι μπορούν να πολεμήσουν υιοθετώντας και υποστηρίζοντας την ελεύθερη και ανοιχτή κρυπτογράφηση, διότι έτσι θα διαταράξουν το οικοσύστημα επιτήρησής τους.

Σε όλες τις χώρες και σε όλες τις υπηρεσίες πληροφοριών, μισούν πραγματικά την κρυπτογράφηση επειδή δεν τους επιτρέπουν να δουν οτι θέλουν να δουν και θα ήθελαν να δουν τα πάντα, ανά πάσα στιγμή, χωρίς περιορισμούς, χωρίς άδεια, χωρίς ορθή διαδικασία, χωρίς δικαιολογία , χωρίς εποπτεία.Και η κρυπτογράφηση το διακόπτει αυτό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κρυπτογράφηση είναι πολύ σημαντική για μια υγιέστερη κοινωνία με ανοιχτό και ελεύθερο τρόπο, διότι είναι ο μηχανισμός που μας επιτρέπει την ιδιωτική επικοινωνία.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/10/06/%ce%b1%ce%af%ce%b3%cf%85%cf%80%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bc%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.